Mezinárodní cvičení Ample Strike prověří schopnosti 700 vojáků

aircraft-1417033 zdroj_pixabayMezinárodní taktické cvičení Armády České republiky proběhne i letos od 30. srpna do 19. září 2021. Na obloze bude možné spatřit letouny i vrtulníky ze zahraničí. Svoji účast přislíbil Jas-39 Gripen, Learjet, bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper i americký letoun se schopností doplnit palivo za letu.

Mezi hlavní využívané prostory patří 22. základna vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Zvýšený hluk tak může nastat i nad Velkým Meziříčím. Osmého ročníku Ample Strike se opět zúčastní i alianční armády ze zahraničí. Kromě pěti set českých vojáků dorazí dvě stovky vojáků z Maďarska, Slovenska, Slovinska, Spojených států amerických a Velké Británie.

„Cvičení je zaměřeno na sladění procedur předsunutých návodčí s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám tzv. Host Nation Support. Piloti si procvičí také doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory," uvedl v oficiálním vyjádření ředitel cvičení, plukovník Aleš Cápal.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.