Policisté vyjížděli v našem kraji za prvních sedm měsíců roku k 2 622 dopravním nehodám

crash-1308575 960_720V průběhu prvních sedmi měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina v našem kraji celkem 2 622 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod mírně zvýšil, a to o 73 dopravních nehod, což představuje zvýšení o tři procenta.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již šestnáct obětí – čtrnáct účastníků zemřelo bezprostředně po dopravní nehodě a dva další účastníci podlehli vážným zraněním později ve zdravotnickém zařízení. Loni při dopravních nehodách nebo na jejich následky v našem kraji zemřelo 22 osob, takže letošní úmrtí představují pokles o šest obětí.

Celkem 40 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 26 procent – loni se těžce zranilo 54 osob. Dalších 606 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červenec roku 2020 o 30 lehce zraněných nižší, což představuje snížení o pět procent. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se letos vyšplhala na částku převyšující 166 474 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 je o dvě procenta nižší.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v letošním roce patřil nesprávný způsob jízdy (990 nehod), následuje nepřiměřená rychlost (390 nehod), nedání přednosti v jízdě (149 nehod), nesprávné předjíždění (27 nehod) a technická závada (10 nehod). Celkem 1 056 nehod byly dopravní nehody nezaviněné ze strany řidiče, kdy se ve většině případů (1037 nehod) jednalo o střety vozidel s lesní zvěří. Střety s lesní zvěří se tak podílejí v Kraji Vysočina na dopravních nehodách více než 39 procenty.

V 78 případech policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a v pěti případech byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří letos havarovali, se meziročně snížil o jednadvacet procent. Policisté v letošním roce dokumentují také několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly ani hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Bez názvuProto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu probíhají po celé období letních dvouměsíčních prázdnin. Pravidelně se zaměřujeme na kontroly řidičů dodávkových a nákladních vozidel. V průběhu konce srpna se policisté také zaměří na častější kontroly na silnicích v souvislosti s koncem prázdnin a návratem lidí z dovolených. Tyto kontroly se budou týkat nejen řidičů osobních vozidel, ale také motocyklistů, cyklistů i chodců. Zaměříme svoji pozornost na dálnici D1, a také na komunikace nižších tříd na území celého Kraje Vysočina.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.