Letouny NATO budou opět létat nad Velkomeziříčskem

cviceni natoAmple Strike 2015, mezinárodní cvičení příslušníků Armády ČR a spřátelených zemí NATO proběhne od 31. srpna do 22. září mimo jiné i na základně vrtulníkového letectva Sedlec – Vícenice u Náměště nad Oslavou. Dotkne se tak i obyvatel regionu Velkomeziříčsko.


„Cílem společného výcviku aliančních jednotek na našem území je sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací," uvádí plukovník gšt. Miroslav Svoboda, řídící cvičení AMSE15 a dodává, že činnost v průběhu cvičení bude zaměřena zejména na zvýšení odbornosti v procedurách přímé letecké podpory, standardizaci postupů a interoperability vojenských specialistů, kteří jsou nasazováni v zahraničních operacích Resolute Support v Afghánistánu.
Cvičné lety, z nichž některé svým hlukem mohou zatížit i část území našeho města a regionu, budou probíhat od 7. do 18. září denně od 9 do 23 hodin. „Lety v nočních hodinách budou omezeny jen na minimální potřebný počet," informuje M. Svoboda.
Svoji účast na cvičení potvrdilo 17 států, a to Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Kanada, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, USA a partnerské Rakousko.
Martina Strnadová

mapa prostorů cvičení AMSE2015

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.