Meziříčí se může pyšnit novou kulturní památkou

P1290377Kraj Vysočina je bohatší o kulturní památku. Stala se jí Svatovavřinecká kamenná sloupková boží muka ve Velkém Meziříčí.

Tato raně barokní drobná sakrální stavba se nalézá v ulici Karlov na východním okraji města směrem na Brno. Její základ tvoří čtvercová kamenná deska s vyrytým letopočtem 1705 a iniciálami L. R. W. Pod zaoblenou kaplicí můžeme na severní straně spatřit vyobrazení světce sv. Vavřince a na jižní straně slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje.

Objekt znázorňuje hodnotnou kamenosochařskou práci a významně přispívá k vylepšení okolní krajiny. Zdobená hlavice se typově shoduje s celou řadou dalších památkově chráněných božích muk v regionu, čímž dokládá obecné rozšíření a širokou oblibu tohoto typu hlavice na přelomu 17. a 18. století.

Boží muka jsou drobná památka ve tvaru pilíře, sloupu anebo hranolu. V některých případech bývají krytá stříškou. Symbolizují sloup, u kterého byl bičován Ježíš Kristus. Rozdělujeme je na kamenná sloupková a zděná boží muka. Označují pozoruhodná místa (přírodní zajímavosti, významné bitvy, neštěstí) a obvykle je nalezneme na návrších, rozcestích či křižovatkách. V Kraji Vysočina existuje přibližně 300 božích muk představujících významnou součást Památkového fondu České republiky.

Lucie Málková

P1290365

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.