Milostivé léto pomůže některým lidem k oddlužení

money-3669788Město Velké Meziříčí si dovoluje informovat své dlužníky, fyzické osoby, jejichž dluh se vymáhá prostřednictvím soudního exekutora, o možnosti využití novely exekučního řádu, mediálně známé jako „milostivé léto". Opatření platí pro období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 a nabízí občanům mimořádnou příležitost vymanit se z dluhové pasti vůči státu nebo obci.

Základní princip spočívá v tom, že dlužník v exekučním řízení zaplatí pouze dlužnou jistinu, tedy původní dluh, společně s náklady exekuce ve výši 908 korun (750 korun plus DPH). Veškeré ostatní poplatky zvané také jako příslušenství dluhu (úroky, penále a jiné) jsou dlužníkovi v případě splnění podmínek ze zákona odpuštěny. Opatření se vztahuje výhradně na dluhy vůči veřejnoprávním subjektům, kterými jsou obce, města a kraje, jimi založené příspěvkové organizace, technické služby měst a obcí, nemocnice, zdravotní pojišťovny, knihovny, městské policie, Česká televize, Český rozhlas nebo například ČEZ.

V případě zájmu o vyřešení tíživé finanční situace je zapotřebí co nejdříve kontaktovat příslušného soudního exekutora. Vzor dopisu naleznete kupříkladu na webu jakprezitdluhy.cz. O radu, jak postupovat, lze požádat také některou z občanských poraden. Ve Velkém Meziříčí funguje občanská poradna v budově staré radnice každou sudou středu v čase od 11:30 do 15 hodin, telefonní kontakt: +420 721 137 458. V ostatních dnech můžete navštívit Občanskou poradnu ve Žďáru nad Sázavou nacházející se v ulici Dolní 165/1, telefonní kontakt: +420 566 520 165 nebo +420 728 518 290.

Lucie Málková

Milostivé léto_-_zdroj_Právomat_1_copy

Milostivé léto_-_zdroj_Právomat_2

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.