• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Spolupráce města a občanů vedla ke zbudování nové odpočinkové i sportovní plochy na Hliništích

Spolupráce města a občanů vedla ke zbudování nové odpočinkové i sportovní plochy na Hliništích

IMG 20211022_160055_foto_Josef_MatějíčekObyvatelé Hlinišť se dočkali nové volnočasové lokality. Plocha obsahuje paluby pro pilates a jógu, ohniště, hřiště i posezení. Do výsadby zeleně se zapojili také obyvatelé z okolních bytových domů. K vidění tak byla ukázková spolupráce města, zhotovitele a občanů.

Na začátku stál podnět ze strany obyvatel Hlinišť, konkrétně město kontaktoval pan Josef Matějíček. Ten poté byl i mezi dobrovolníky, jež se podíleli na výsadbě stromů. Nová zástavba na Hliništích, jak se celé rozvojové lokalitě říká, postrádala městskou zeleň, mobiliář i místo pro setkávání. Jediné, co Hliniště měly, bylo dětské hřiště pro nejmenší. Zahradní architektka, Martina Drápelová, připravila návrh s travnatým volnočasovým hřištěm, pro milovníky volejbalu, házené i malé kopané, s dřevěnými palubami pro cvičení jógy a pilates, s ohništěm a lavičkami pro klidné posezení. Projekt po konzultaci s obyvateli čtvrti získal jejich podporu i podporu vedení města. Po vyčlenění potřebných financí a nalezení vhodného zhotovitele přišel čas realizace.

Společnou výsadbu 22. října zahájil Vojtěch Urban se Sebastiánem Loderem ukázkou výsadby kaštanovníku. Již zmíněný iniciátor Josef Matějíček a Jiří Sýkora s rodinami, paní Ocké a pan Nedoma však u jedné ukázky nezůstali. Vzali do rukou rýče a lopaty a do večera společnými silami za asistence městské zahradní architektky zasadili 12 stromů i s kotvením. „Chtěl bych poděkovat městu i sousedům za realizaci a pomoc s výstavbou tak krásného a užitečného místa, jakým bývalý nevzhledný plácek mezi bytovkami dnes je," komentuje výsledek Josef Matějíček.

Na jaře přibude síť u hřiště a lavičky, které budou díky zpracovanému projektu městského mobiliáře postupně odpovídat jednotnému vzhledu a použitému materiálu mobiliáře po celém městě. „Prosíme obyvatele, aby dočasně nevstupovali na nově založený trávník na ploše volnočasového hřiště (vstup a užívání bude možné na jaře příštího roku, do té doby je opravdu třeba trávník nijak nezatěžovat) a aby omezili vstup na ostatní nově oseté plochy. Travnatá cesta spojující zpevněné plochy (vstup s muchovníkem poblíž dětského hřiště a prostor u ohniště) je plně pochozí už nyní. Děkujeme," žádá návštěvníky nové plochy zahradní architektka Martina Drápelová.

Zuzana Najtová

P1420217 copy

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.