Část nové výsadby uschla, musí být obnovena

IMG 7751Letošní extrémní vedra a sucho se podepsaly i na nové výsadbě zeleně ve Velkém Meziříčí. Mnohé rostliny uschly a ještě během podzimu je nahradí nové sazenice.


„Úhyn nové výsadby se pohybuje kolem třiceti procent," informuje vedoucí odboru životního prostředí radnice Jiří Zachar s tím, že se na tom podepsaly mimořádné klimatické podmínky. Nová výsadba je součástí projektu regenerace zeleně s evropskou dotací. Aby o ni město nepřišlo, vyjednalo s poskytovatelem dotace – Státním fondem životního prostředí – prodloužení termínu dokončení projektu. Je posunut o dva měsíce, tedy na konec října. „Obnova výsadeb proběhne plně na náklady zhotovitele, tedy firmy KHL-EKO," podotýká Jiří Zachar.
„Máme předávat životaschopné jedince. V letošním suchu ani vydatné zalévání sazenic nestačilo, jejich úhyn byl několikanásobně větší, než bývá běžně. S obnovou výsadby samozřejmě počítáme. Provedeme ji v podzimní fázi," potvrdil David Markus za KHL-EKO
Nejvíce nových výsadeb bylo provedeno na hřbitově na Karlově – asi 200 stromů a bezmála 2000 keřů. Největší rozsah obnovy uhynulých sazenic tedy bude právě tam, dále na Sokolovské ulici a v Čechových sadech.
Projekt regenerace zeleně ve Velkém Meziříčí je za necelé čtyři miliony korun, z nichž tři čtvrtiny pokryje dotace z Evropské unie.
Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.