• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Velkomeziříčští zastupitelé nepodpořili rozpočet. V roce 2022 se začne hospodařit podle rozpočtového provizoria

Velkomeziříčští zastupitelé nepodpořili rozpočet. V roce 2022 se začne hospodařit podle rozpočtového provizoria

1 34_copyZastupitelé Velkého Meziříčí odmítli rozpočet města pro rok 2022. Od nového roku až do schválení rozpočtu se tak bude hospodařit podle rozpočtového provizoria. Termín mimořádného zasedání zastupitelstva bude upřesněn.

Na posledním zasedání velkomeziříčských zastupitelů v letošním roce došlo k neodsouhlasení hlavního rozpočtu hospodaření pro nadcházející rok. V důsledku toho zastupitelstvo schválilo rozpočtové provizorium na období od 1. ledna do 31. března 2022 ve výši čtvrtinového návrhu rozpočtu na rok 2022, a to jak v oblasti příjmů, tak i běžných výdajů sloužících k zajištění chodu jednotlivých odborů, příspěvkových organizací a dalších organizací města.

V jeho rámci se budou hradit také závazky z uzavřených smluv, které přechází do nadcházejícího roku, dále závazky z návrhu grantových programů pro rok 2022 a dotačních programů v oblasti kulturních památek. Do schválení rozpočtu města nebude možné hradit nové investiční akce a opravy zařazené v návrhu nového rozpočtu. „Chyběl hlas jednoho zastupitele, který je aktuálně uzavřený v covidové karanténě. Opozice (včetně Ivany Bíbrové) této situace využila k neschválení rozpočtu. Návrh rozpočtu byl nastaven vyrovnaně, všechny připomínky k jeho úpravě ze strany opozice byly vypořádány. Konstruktivní diskuze k návrhu rozpočtu na zastupitelstvu již neproběhla. Žádný pozměňující návrh vznesen nebyl. Nelze tak celou věc neschválení rozpočtu vnímat jinak než jako pouhé politikaření a snahu zdiskreditovat dobrou práci města pod naším vedením. O nic jiného nejde, tak to je. Bohužel, toto rozhodnutí hraje v neprospěch všech obyvatel tohoto města – například i těch, kteří čekají na nové pozemky pro rodinné domy v lokalitě Hliniště III," okomentoval situaci starosta města Alexandros Kaminaras.

Rozpočtovým provizoriem se bude město řídit až do doby schválení hlavního rozpočtu, ke kterému by mělo dojít v rámci mimořádného zasedání zastupitelstva, jehož termín konání zveřejníme v nejbližších dnech.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.