• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Hejtman Vítězslav Schrek: Zakarpatí specifikovalo potřebu pomoci, důležité je teď nastavení řízení a koordinace

Hejtman Vítězslav Schrek: Zakarpatí specifikovalo potřebu pomoci, důležité je teď nastavení řízení a koordinace

ukrjPředseda oblastní rady Zakarpatské oblasti Ukrajiny Volodymyr Čubirko dnes adresoval k rukám hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka oficiální dopis, ve kterém jsou popsány konkrétní formy pomoci, kterou nyní Zakarpatí potřebuje. „Ačkoli není náš partnerský region zatím zasažen přímými vojenskými útoky, připravuje se na velkou migrační vlnu obyvatel z východní Ukrajiny. S tím souvisí i vyšší poptávka po zdravotnickém materiálu a hygienických prostředcích. Dále budou potřeba například elektrické generátory, spacáky nebo stany. Samostatnou kapitolou jsou pak trvanlivé potraviny v případě nárazové migrační vlny nebo problémů s distribucí potravin v rámci Ukrajiny," vyjmenovává hejtman kraje Vítězslav Schrek.

V tuto chvíli je úkolem kraje zjistit reálné možnosti pomoci, nastavit funkční řízení a vše koordinovat s partnery v regionu i s kroky vlády a centrálních orgánů. „Kraj začne jednat s partnery z neziskového sektoru, obcemi II. i III. stupně, složkami IZS a také příspěvkovými organizacemi ze sociální oblasti a zdravotnictví. Naším cílem je dostat potřebnou pomoc do Zakarpatské oblasti Ukrajiny co nejdříve a bezpečně, zároveň chceme předejít chaosu a nekoordinovaným či nepromyšleným akcím," dodává hejtman Vítězslav Schrek a doplňuje: „Nejdříve je nutné najít vhodné skladovací prostory a jejich personální zajištění, pak teprve můžeme řešit organizování sbírek a způsob, jak pomoc do partnerského regionu dopravit." Souběžně s tím bude kraj vytipovávat vhodné objekty, které by v případě potřeby mohly poskytnout dočasné ubytovací kapacity.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.