Jaká se nabízí pomoc ukrajinským uprchlíkům

1Obyvatelé České republiky se semkli, zvedla se vlna solidarity a napříč státem se skloňuje pomoc ukrajinským občanům zasaženým válkou s Ruskem. Vážíme si aktivity všech, ale aby byly Vaše kroky maximálně nápomocné, je potřebná koordinace. Přinášíme přehled základních možností pomoci, ať už jste ukrajinský uprchlík nebo Čech toužící někomu pomoci. Infolinka pro občany Ukrajiny, kteří potřebují jakékoli zdravotnické informace je +420 226 20 1221, volba číslo 8. Operátoři hovoří ukrajinsky.

Potravinovou pomoc koordinuje v Kraji Vysočina Potravinová banka Vysočina a Český červený kříž. „S oběma organizacemi jsme v kontaktu a doporučujeme případnou potravinovou pomoc směřovat k nim. Mají vybudovanou profesionální síť, zajištěnou dopravu a garantují, že se vše jejich prostřednictvím dostane skutečně potřebným. Příští týden zveřejníme kontaktní místa, kam a co konkrétně lze darovat," vyzývá ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Kontakty na koordinátory potravinové pomoci: Miroslav Krajcigr, tel.: 737 034 558, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ,Iveta Krajcigrová Vrbová, tel.: 730 177 740.

Pokud chcete pomoci lidem, kteří míří z Ukrajiny do Česka, pak vám poskytne potřebné informace Lucie Škrdlová (tel.: 778 401 506) z Centra na podporu integrace cizinců pro Kraj Vysočina nebo organizace F POINT (tel.: 774 612 268), která dokáže zprostředkovat ubytování, sehnat oblečení, jednat s úřady, tlumočit i poradit a zařídit péči o děti.

„Speciální krajský e-mail pro příjem nabídek pomoci Ukrajině: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Na tuto adresu je možné zasílat nabídky materiální pomoci, nabídky ubytování, lékařské pomoci. Každý zaslaný mail s nabídkou bude zpracován a předán přeslušným humanitárním a dalším institucím, které se postarají o její další využití. Zpráva musí obsahovat konkrétní nabídku, a především kontaktní údaje, e-mailovou adresu a číslo mobilního telefonu," uvádí tisková mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Kraj Vysočina zveřejnil prověřené možnosti finanční pomoci Ukrajině:
– Charita ČR – www.charita.cz

Sbírkový účet: 55660022/0800, variabilní symbol 104
– Český červený kříž – www.cervenykriz.eu

Sbírkový účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502
– ADRA – www.adra.cz

Sbírkový účet: 66888866/0300, variabilní symbol 500
– Člověk v tísni – www.clovekvtisni.cz

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rozcestník dalších možných projektů podpory: https://www.darujme.cz/projekty/1200004

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.