Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo činnost v Jihlavě

Krajské asistenční_centrum_pomoci_Ukrajině_zdroj._Krajský_úřad_kraje_Vysočina_Nově příchozí uprchlíci z Ukrajiny mohou od dnešního dne využívat pracoviště Krajského asistenčního centra pomoci, které bylo otevřeno v Jihlavě. „Předpokládáme, že občané Ukrajiny se budou chtít zapojit do běžného života a začít v České republice pracovat, v tom případě je nutné požádat o speciální dlouhodobé vízum a vyřídit veškeré doklady pro bezproblémový pobyt," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že kompletní agendu je možné od 2. března 2022 vyřídit na jednom místě i v Kraji Vysočina – v Jihlavě na adrese Tolstého 15.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU)
Provozní doba 7–19 hodin (poté je možné využít zázemí vstupních prostor, které budou celou noc střeženy Policií ČR)
Tolstého 15, Jihlava

„Fungování pracoviště asistenčního centra pomoci je koncipováno tak, aby nutné agendy byly dostupné na jednom místě a časově na sebe navazovaly. Na každém z připravených pointů se zdrží klient pouze po nezbytně nutnou dobu. Veškeré nutné formuláře s ním připraví a vyplní asistenti ve vstupních prostorách centra," popisuje postup náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová. „Asistenční centrum bylo vybudováno během hodin. Odveden byl obrovský kus práce za velice krátký čas. Poděkování patří všem, kteří se na jeho vzniku a především fungování podíleli a podílí," doplňuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Přímo v asistenčním centrum na Tolstého 15, Jihlava jsou poskytovány služby následujících agend:

Pracoviště 1: Cizinecká policie (k dispozici 4 pracoviště)
Zanesení údajů do cizineckého informačního systému doba odbavení na tomto pracovišti je cca 5 min., doba je závislá na potřebě pořízení fotodokumentace
nutné doklady: platný cestovní pas přihlašovací formulář (s klienty vyplní pracovníci/asistenti ve vstupních prostorách centra)

Pracoviště 2: Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (k dispozici 2 pracoviště)
vyřízení pobytového povolení / dlouhodobé vízum, status uprchlíka doba odbavení na tomto pracoviště je cca 15 min.
nutné doklady: platný cestovní pas a žádost (s klienty na místě vyplní pracovníci/asistenti ve vstupních prostorách centra)

Pracoviště 3: Všeobecná zdravotní pojišťovna (k dispozici 2 pracoviště)
doba odbavení na tomto pracovišti je cca 10 min. s vyřízeným dlouhodobým vízem (statutem uprchlíka) bude vydáno potvrzení o zařazení do veřejného zdravotního pojištění

Pracoviště 4: Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina
možnost vyřízení přepravy do ubytovacích prostor, pokud klient není ubytován u jiných osob nebo v jiném ubytovacím zařízení
v současné době jsou cizinci umisťováni většinou nejprve do uprchlického zařízení ve Vyšních Lhotách u Frýdku-Místku na území Moravskoslezského kraje. Jejich dopravu z Jihlavy do uprchlického zařízení zajišťuje HZS Kraje Vysočina.

V rámci společných prostor centra koordinuje plynulost odbavování klientů desítka asistentů, kteří jsou schopni komunikovat v ukrajinštině. Na místě je k dispozici pomoc psychologa. Centrum nabízí základní občerstvení a nápoje. „Kapacity Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině pro území Kraje Vysočina jsou nyní monitorovány a v následujících dnech mohou být dle možností jednotlivých agend ještě navýšeny. Případně není vyloučeno, že v rámci centra budou rozšířeny služby ještě o agendu úřadu práce," doplňuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví.

Ukrajinci, kteří v České republice žijí dlouhodobě, si v případě konce platnosti povolení mohou standardně požádat o jeho prodloužení. V případě těch, kteří zde pracují na krátká víza, není prodloužení možné, nedovoluje to evropská legislativa. Zejména pro tyto případy je připravená možnost žádosti o speciální dlouhodobé vízum. O toto vízum je možné požádat na regionálních pracovištích OAMP (Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra) před skončením platnosti stávajícího víza. Uděluje se na počkání. Poté již stačí domluvit se se zaměstnavatelem a požádat na úřadu práce o povolení k zaměstnání.

Hejtman Kraje Vysočina avizoval, že na čtvrtek 3. března je svolán Krizový štáb Kraje Vysočina. Předpokládá, že informace týkající se prvních hodin fungování centra budou jedním z hlavních bodů jednání.

Informace o fungování KACPU podává centrální informační linka Ministerstva vnitra +420 974 801 802

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.