Díky odpadu se lidé ohřejí

P1120345Technické služby získaly od zastupitelstva zelenou na zbudování překladiště odpadů. Po dlouholetých peripetiích to vypadá, že se odpady z Meziříčí budou dále energeticky využívat.

Prioritou odpadového hospodářství je předcházení vzniku odpadů, což je na každém z nás. Pokud přece jen odpad vznikne, pak správným tříděním a recyklací můžeme přispět k jeho opětovnému použití. Poslední v žebříčku je směsný odpad patřící nevyhnutelně do černých popelnic u domů. U tohoto odpadu pak vzniká potřeba skládkování, kterou se snaží novela zákona o odpadech snížit nejpozději do roku 2030 na minimum. Město Velké Meziříčí ve spolupráci se společností Technické služby VM (dále TS) již několik let pracují na zbudování překladiště a následném zužitkování jinak už nevyužitelného odpadu. Po aktualizaci projektové dokumentace požádaly TS zastupitelstvo města o schválení 8 700 000 korun z fondu TS. „Po letech soudů kvůli církevním restitucím, které nedávno vyhrál stát, máme jasno, co bude se skládkou, jak se majetkově vypořádat a kam můžeme překladiště umístit," okomentoval posun ředitel místních technických služeb Jaroslav Mynář. Zastupitelé jednoznačně záměr podpořili, a tak se ještě v letošním roce začne budovat betonové překladiště o rozměrech 24 krát 27 metrů.

Princip překladiště je jednoduchý. Svozový vůz na něj vysype obsah ze svezených domovních popelnic, odsud se odpad přeloží na kontejnerový vůz, mimochodem TS už připravený k vysoutěžení, a pak se odveze do Brna do ZEVO (zařízení na využívání energetického odpadu) společnosti SAKO Brno, se kterou mají TS předběžnou dohodu. Tam dojde ke spálení odpadu a využití tepelné energie. Výhodou je výroba tepelné a elektrické energie, úspora neobnovitelných zdrojů surovin, redukce skladovaných odpadů a další. „Jsme rádi, že se v ekologických otázkách posouváme vpřed. Díky využití odpadu nedojde k nárůstům cen a prodlouží se i životnost skládky u Vysokého mostu, protože ji nebudeme zahlcovat využitelným odpadem. Ze spolupráce se společností SAKO Brno plynou pozitiva," uvedl jednatel Jaroslav Mynář s tím, že podle plánů by do konce roku mělo být překladiště postavené a vozový park by se měl rozšířit o kontejnerovou soupravu.

O zahájení stavby, průběhu i prvním převozu odpadu do spalovny vás budeme informovat.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.