Zapojte se do materiální sbírky pro Ukrajinu

Sklad materiální_pomoci_charita_foto__Zbyněk_ČechMěsto Velké Meziříčí ve spolupráci se žďárskou Charitou a městy Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě pořádá sbírku materiální pomoci pro Ukrajinu. Darované věci (zejména zdravotnický materiál, nářadí a trvanlivé potraviny) se poté odvezou do Žďáru nad Sázavou, kam si pro ně přijede nákladní vůz ze spřáteleného ukrajinského města.

„Město Žďár nad Sázavou má partnerské město Chust a Nové Město na Moravě stvrdilo v roce 2018 partnerství s městem Mižhirja. Sesbíraný materiál z Meziříčí tak poputuje do uvedených dvou měst na Ukrajinu," uvedl místostarosta města František Smažil. Sběrné místo v obřadní síni na radnici se otevře lidem v pondělí 14. a v úterý 15. března. Prosíme dárce, aby věci třídili a balili do krabic či pevných pytlů dle kategorií – zvlášť potraviny, zvlášť drogerii, zvlášť mobilní či optické přístroje atd. Pracovníci sociálního odboru a skauti následně krabice polepí českými i ukrajinskými nápisy s informací, co je jejich obsahem.

Stále trvá i finanční sbírka a další možnosti pomoci, o kterých jsme informovali v minulém článku. „Jsem rád, že se materiální pomoc dostane do zmíněných dvou měst. Jedná se o sbírku, která zná předem svůj cíl," podpořil sbírku starosta města Alexandros Kaminaras.

Materiální sbírka pro Ukrajinu ve Velkém Meziříčí

Kde: Obřadní síň radnice (Radnická 29/1, Velké Meziříčí)
Kdy: 14. a 15. března od 11 do 17 hodin

Co sbíráme:

• nářadí – krompáče, lopaty (pro vojáky, domobranu),
• trvanlivé potraviny – konzervy, instantní polévky, přesnídávky, dětské příkrmy, kojenecká výživa (NE VE SKLE), trvanlivé potraviny vakuově balené,
• hygienické potřeby – zubní pasty, vlhčené ubrousky, mýdla, šampóny,
• čelovky, přístroje pro noční vidění, dalekohledy, termokamery, nabité powerbanky a kablíky na propojení s telefony,
• neprůstřelné vesty, helmy, maskovací sítě, vysílačky, dieselové generátory, vysílačky, drony
• autolékárničky a zdravotní materiál do setů pro nemocnice (pouze originál zabalený, co nejdelší expirace) – obvazy, obinadla, elastická obinadla, sterilní čtverce, zaškrcovala (min. šíře 6 cm), turnikety, hotové obvazy číslo 3, termofolie, dlahy typu SAM, šátky trojcípé, rukavice nitrilové nesterilní, izotermické folie (zlato/stříbrné), cívkové náplasti, krytí na rány různých velikostí, turnikety, škrtidla sterilní a nesterilní rukavice, imobilizační pomůcky různých typů a velikostí, fixační límce, ortézy, náplasti různých typů a velikostí mastný tyl, sterilní materiál pro ošetření a krytí ran – čtverce, zetuvity, obinadla.

Co sbírá Oblastní charita Žďár nad Sázavou dlouhodobě:

• stany, spacáky, karimatky,
• baterie (tužkové, knoflíkové apod.),
• dezinfekce (velké i malé balení),
• glukóza, léky pro dospělé i děti na tlumení bolesti, teploty, průjmů, kapky na rýmu, kašel, nachlazení,
• zdravotní pomůcky – berle, lehátka.

Prosíme, abyste již nenosili oblečení, kterého charita vybrala dostatek. Více informací a aktualizovaný seznam sbíraného materiálu naleznete na stránkách žďárské Charity.

Děkujeme všem za organizaci, pomoc a dary.

Zuzana Najtová

Sbirka Ukrajina_1

co sbirame

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.