Děkujeme, že třídíte odpad

P1490543Velké Meziříčí obsadilo v soutěži „My třídíme nejlépe" stupně vítězů. V kategorii nad 5 000 obyvatel vyhrála Telč, na stříbrném místě se umístila Polná a třetí příčka patří Velkému Meziříčí. „Děkujeme lidem, kteří odpad třídí a zejména děkujeme těm, kteří se snaží předcházet jeho vzniku," uvedl místostarosta města František Smažil po převzetí ocenění z rukou radního kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavla Hájka.

Zásadním kritériem pro hodnocení hlavní soutěže je množství vytříděného separovaného odpadu (papír, plast, sklo, nápojový karton, kovy) přepočtené na jednoho obyvatele města. Kraj Vysočina soutěž vyhodnocuje na základě dat získaných od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., která zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.

Každoročně získá Meziříčí od společnosti EKO-KOM, a.s. odměny za vytříděné složky komunálního odpadu. Za loňský rok se jednalo o odměny ve výši 2 479 814 korun, které se vždy využijí zpět v odpadovém hospodářství města. Mimo správné třídění, které je primární pro recyklaci a znovuzpracování odpadů, je zásadní zejména prevence vzniku odpadů. Běžná domácnost může vzniku odpadů předcházet nepoužíváním jednorázového nádobí a sáčků a nákupem bez obalu, do vlastních krabiček či do nEKOnečných sáčků.

Zuzana Najtová

P1490539

P1490545

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.