V Meziříčí odhalili první kameny zmizelých

16bTaké Velké Meziříčí se připojilo k městům, v jejichž ulicích naleznete kameny zmizelých. Slavnostní odhalení 12 kamenů se uskutečnilo ve středu 18. května hned na třech místech.

Setkání započalo odkrytím jednoho kamene v ulici Rozkoš, u kterého se projevu zhostili předseda Židovské obce Brno, Jáchym Kanarek, místostarosta města, František Smažil, a historik, Martin Štindl. O kulturní program se s tematickými židovskými písněmi postarala kapela KlezMehrin a prostor byl i pro dotazy. Odtud se všichni přítomní přesunuli do ulic Novosady před dům č. 1118, kde u dalších pěti kamenů zarecitovala studentka místního gymnázia, Tereza Smutná, báseň židovského chlapce Petra Ginze s názvem Dnes je jasno už všem lidem. Poslední zastávkou se stal dům č. 350 v ulici Hornoměstská, před kterým se v chodníku nachází dalších šest kamenů. U nich přednesla text Istvána Örkényho s názvem Domov další gymnazistka, Nela Kratochvílová. Na každé ze tří adres došlo k vyslovení modlitby a symbolickému položení květin k uctění památky obětí.

Stolpersteine neboli kameny zmizelých jsou dlažební kostky s mosazným povrchem umístěné před posledním známým bydlištěm obětí holocaustu a nacistického režimu. Celkem dvanáct kamenů zasadilo město v měsíci květnu do velkomeziříčských chodníků na adresách Rozkoš, Novosady a Hornoměstská, jeden kámen nechala na Novosadech 73 nainstalovat rodina Gottvaldova-Wachtlova své příbuzné. Kameny mají za úkol ukázat, že židovské oběti nebyly jen bezejmennou masou, ale že za nimi stojí konkrétní lidé se svými osudy.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.