Vánoční kalamita postihla hlavně stromy

celkový pohled_lípa_KarlovVánoční kalamita, kdy během několika hodin napadlo několik desítek centimetrů těžkého mokrého sněhu, se ve Velkém Meziříčí podepsala především na stromech a keřích.


„Sníh prověřil houževnatost dřevin," uvedla zahradní architekta Tereza Axmanová s tím, že hodně stromů a keřů ve městě atak sněhu nevydrželo. Nejvíc to odnesly jalovce. Velká část jich musela být odstraněna.

Sníh poškodil i vzrostlé stromy, které se vyvrátily nebo se jim zlomily hlavní větve. To je třeba příklad zeleného vnitrobloku na Čechově ulici, kde popadaly střemchy. Naopak Čechovy a Riegrovy sady byly zasaženy méně, než se čekalo.

Těžký sníh se hodně podepsal i na hřbitově na Karlově, kde za své vzala velká část vzrostlých zeravů a také borovice nezůstaly ušetřeny. V ulici Nad Gymnáziem se rozlámala část javorů a také na Kunšovci se muselo hodně prořezávat. „Technické služby řešily kalamitní stav přednostně a jako prioritu si vzaly bezpečnost na hřbitově," doplnila Tereza Axmanová a dodala: „Musím také vyzdvihnout práci Michaely Chmelíčkové z odboru životního prostředí, která ve velmi krátké době domluvila firmu, jež zvláště na vzrostlých stromech provedla bezpečnostní ořez." Tereza Axmanová také ocenila přístup obyvatelů města, kteří se sami pustili do odstraňování následků kalamity.

Proč extrémní sněhová nadílka tak výrazně zasáhla právě stromy? Odpověď je jednoduchá, dlouhé období sucha a následný velký příval sněhu, to je pro stromy doslova vražedná kombinace. „Hlavně staré stromy budeme dále sledovat a jejich stav průběžně posuzovat," dodala Tereza Axmanová. Na některých místech bude za odstraněné stromy provedena náhradní výsadba.

-pch-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.