Nadace Milana Nového podpoří synagogu koncertem a dražbou dresu Jaromíra Jágra

tit copy_copy_copy_copy_copy_copyJeště předtím než navštívil Velké Meziříčí ministr kultury Lubomír Zaorálek, přislíbil podporu při financování rekonstrukce Nové synagogy Milan Nový.

Nejlepší střelec české hokejové historie a olympijský medailista z Innsbrucku 1976 pomáhá prostřednictvím své nadace Caps 66 nejčastěji sportovcům, kteří se ze zdravotních důvodů ocitli v těžkých životních situacích. Do Velkého Meziříčí ho přivedla náhoda. „Máme s Tomášem Rapušákem společného přítele, který mě požádal o pomoc v otázce převodu synagogy do vlastnictví města a případným financováním rekonstrukce budovy. Myslím si, že město by mohlo mít nádhernou budovu, tak děláme vše pro to, aby se to povedlo," uvedl během tiskové konference na velkomeziříčské radnici Milan Nový.

Pod záštitou města proběhne v neděli 23. února od 19 hodin benefiční koncert jedné z nejlepších revivalových kapel The Beatles Revival. Veškerý výtěžek z této akce pořadatelé převedou na oficiální transparentní účet nadace, prostřednictvím kterého můžete přispět na opravu synagogy již nyní. Lístky na koncert jsou v prodeji na programovém oddělení Jupiter clubu za 200 korun.

Transparentní účet
Název: Nadace Milana Nového CAPS 66
Číslo: 115-2902720217/0100

Další akcí, která podpoří veškeré dění okolo meziříčské synagogy, je dražba podepsaného dresu Jaromíra Jágra. Oficiální předání dresu budoucímu majiteli, a zároveň tedy účastníku dražby s nejvyšší nabídkou, proběhne v průběhu charitativního koncertu.
Bližší informace ohledně elektronické dražby a jejího začátku se dozvíte prostřednictvím Velkomeziříčska.

Dalším hostem tiskové konference byl architekt Vojtěch Marek, velkomeziříčský rodák a absolvent Vysokého učení technického v Brně. Ten ve své diplomové práci s názvem Nová identita lokality tří synagog ve Velkém Meziříčí navrhl možnost funkčního využití objektů v návaznosti na městkou kulturu s následným zapojením nových architektonických forem. „Primárně nám jde o funkci, musíme do budovy vnést něco, co dává smysl. Rád bych zde viděl koncertní sál," upřesnil Vojtěch Marek.

„V současné době chystá Židovská obec Brno prodejní smlouvu. Půjde o symbolickou částku, ale konkrétní podobu smlouvy ještě nemáme. Současně probíhá také zadaný stavebně technický průzkum objektu, o který projevila zájem i židovská obec," dodal starosta města Josef Komínek. Zda se židovská synagoga opravdu stane majetkem města, závisí však na zastupitelích.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.