Krásné adventní zastavení v Netíně

P1840742Kostel nanebevzetí Panny Marie v Netíně je krásný v každé době, o druhé neděli adventní vpodvečer je krásu umocnil adventní koncert pořádaný Nadačním fondem Františka Podstatzky-Lichtensteina.


Kostel byl zaplněn doslova do posledního místečka. Koncert zahájili Babylonští trubači úvodní fanfárou Cadenza z introdukce Hubertské mše B dur Petra Vacka a Josefa Selementa, a to jajko poctu Františkovi Podstatzky-Lichtensteinovi k nedožitým 90. narozeninám. Babylonští trubači pak pokračovali skladbami Petra Vacka a Antonína Dyka.

Trubače vystřídal Pěvecký chrámový sbor Netín, který přednesl několik, duchovních písní za houslového doprovodu pana děkana Jiřího Kani. Zazněly písně Zvěstování Panně Marii, Gaudete, Už jdou andělé a další.

Večer pokračoval skladbami Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Kaufmanna v podání koncertního varhaníka profesora Jaroslava Tůmy a houslového virtuosa profesora Františka Novotného.

Do adventní noci pak lidé odcházeli plni vánočního kouzla, které se nám bohužel v posledních letech z Vánoc nějak vytrácí. Odnášeli si také drobné a milé dárky, které připravila NESA – denní stacionář Velké Meziříčí, a také dobrý pocit z toho, že mohli přispět nadačnímu fondu.
Nadační fond Františka Podstatzky-Lichtensteina pomáhá především zdravotně postiženým, handicapovaným, vážně nemocným a sociálně slabým lidem. Investuje i do památek a ochraňuje dědictví rodu Podstatzky-Lichtenstein.

-pch-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.