Zavzpomínejme na historické mezníky

scan06Český klub velocipedistů (ČKV VM) založený v roce 1889 zřizuje v roce 1906 odbory: cyklistika, kopaná, hockey, lyžování, lawn tenis.

V roce 1913 ČKV VM zaniká a následně je ustaven v dubnu 1914 Klub pro sport a zdravotnictví (S.K.Z.), ve svých cílech si dává úkol dbáti o zdokonalení zdravotních poměrů pěstováním cyklistiky, turistiky, hrou tenisu, plováním, bruslením a lyžařením, kopanou a sáňkováním apod.
V roce 1921 se administrativní změnou stanov mění S.K.Z. na Sportovní klub Velké Meziříčí (SKVM).

Vraťme se k tenisu. Po skončení první světové války, která přerušila veškeré sportovní klání, se objevuje první zmínka o organizovaném tenisu. Zdroj Velkomeziříčsko, ročník 1919, č. 3, str. 7: „V roce 1919 Sportovní klub Velké Meziříčí rozhodl založiti odbor: footbalový, tenisový, hockeyový, pozemní, házenou, odbory cyklistiky a plavecký. Tenisové dvorce ideálně položené v zámecké zahradě se upravují a vyjednává se též o získání dvorců dalších. V nejbližší době bude možno zahájiti tento elegantní a zdravý sport." (P. S. nepodařilo se mně objasnit, že S.K.Z. uvádí změnu stanov na SKVM až v roce 1921 a tato zpráva z roku 1919 již uvádí název Sportovní klub Velké Meziříčí).

P1430487K další předválečné historii jsem již napsal řadu článků. Po druhé světové válce, v roce 1948, nám i pí učitelka Souhradová ukázala, „jak Světlušky pinkají". A to mě pak přivedlo k tomu, abych zorganizoval jednání se školou Světlá. Nově vzniklý tenisový oddíl TJ Spartak Velké Meziříčí (1968-69) obnovil tenisový kurt v zámeckém parku. S nárůstem členů, zvláště dětí, bylo třeba rozšířit nové kurty.

Z původních prvorepublikových kurtů zbyl pouze jeden v zámeckém parku. Kurty za Světlou zarůstají, za gymnáziem byl zrušen, Jelínkův kurt byl znárodněn, Buchsbaumův zrušen výstavbou Kabla.

sken5To mě vedlo spolu s Josefem Holánem, předsedou TJ Spartak, Ing. Ivanem Kopečným, Karlem Ambrožem, Jaroslavem Vaněčkem a dalšími k plánování v letech 1972-73 a k jednání s tehdejším ředitelem Světlé Rudolfem Procházkou o obnovení zarostlých tenisových kurtů školy Světlá. Po praktické prohlídce s pomocí lískových prutů jsme se prosekali k původním sloupkům sítí. Rozhodnutí ředitele bylo: „Když tady byly kurty, tak si je opravte."

S městským národním výborem byla dohodnuta stavba Areálu zdraví v akci Z. První etapa 1974 až 1976 zahrnovala 2 obnovené tenisové kurty, vybudování dvou kurtů na odbíjenou, cvičnou zeď a vodovod. Vše v oploceném prostoru. Projektantem byl Ing. Josef Elis, zaměstnanec tehdejší Jednoty, za město Jaromír Cenek a pplk. Jaroslav Pešek.

scan004Druhá etapa 1976 až 1980 – tenisový kurt s umělým povrchem, první v celé ČSSR – proběhla v rekordním čase za 3 měsíce. Koberec na betonovém podkladu (prototyp vyrobil Nisasport Jablonec n. N. v rámci svého vývojového úkolu). Stavební povolení je ze dne 17. 3. 1977.
Ve třetí etapě byla zbudována víceúčelová budova s kuželnou a posilovnou včetně šaten, restaurace s ubytovnou. V závěru byl vybudován park s minigolfem.

Petr Zezula

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.