Pár, který vydrží soutěžní napětí, vydrží už úplně všechno

2 copyDne 22. 10. 2022 se uskutečnil jubilejní 10. ročník závodu v koloběhu. Pro neznalé nutno vysvětlit, že při závodě se nijak „nekoloběhá", nýbrž jde o závod dvojic, kdy jeden vždy jede na kole a druhý běží. Spoluzávodníci musí být vždy na vizuální kontakt, na kole smí jet jen jeden z dvojice a kolo si musí předávat z ruky do ruky. Koloběží se trasa kolem Velkého Meziříčí ve vzdálenosti 25 km, která závodníky protáhne přes všechny okolní kopce i údolí. Jedná se tedy o velmi členitou trasu s terénem hodným horského kola a trailových běžeckých bot. Dvojice musí být smíšená, tedy žena a muž. Zaprvé je díky této podmínce dodržena genderová vyváženost a zadruhé je tak při i po závodě větší zábava. Tato podmínka má své historické opodstatnění z dob jejího vzniku, cca 30 let zpátky, kdy se zrodil první závod v koloběhu. Bylo to někdy před Vánocemi, kdy se parta kamarádek dohodla, že budou společně péct cukroví a jejich partneři, aby nepřekáželi doma, odjeli vlakem na horu Říp a odsud běželi zpátky do Prahy. Pár let nato se ženy rozhodly, že by se chtěly v předvánoční čas také provětrat, ale aby chlapy nezdržovaly, sedly na kola a jely vedle nich. Soutěživost však ve sportovcích neumlkne ani před Vánoci, a proto spolu páry začaly závodit. Aby si běžci občas odpočali, vyhnali ženy z kola chvilku běžet, a tak se sami mohli napít a neztrácet čas. Z každoročního mezipárového hašteření vznikl seriózní závod, kde zůstává zachována tradice žena vs. muž, přičemž partnerské páry mají svojí speciální kategorii, protože který pár vydrží soutěžní napětí, vydrží spolu už úplně všechno.

1 copy_copyA jak to tedy dopadlo letos u nás v Meziříčí?
Loňský rekord manželů Paříkových z Meteoru Brno překonán nebyl. S časem o 10 min delším, tedy 2:00:19 vyhráli Helena Pechová a Jiří Brichta reprezentující TJ Nové Město na Moravě. Absolutním vítězstvím vyhráli nejmladší kategorii se součtem věků do 80ti let. Kategorii se součtem věku do 100 let vyhrál Petr Bělohoubek a Eliška Vlachová-Hutová, kteří doběhli jen minutu po prvních a celkově tak dobyli druhé místo. Nejstarší kategorii se součtem věku nad 100 let vyhrál Václav Lacina a Hana Lacinová z Havlíčkovy Borové v čase 2:22:24. Manželskou kategorii vyhráli místní manželé Zdeněk a Markéta Kunderovi s časem 2:03:13. Umístili se na krásném 5. místě a druzí ve své kategorii do 80ti let. Celkem se zúčastnilo 24 párů, což je skoro o polovinu méně než v dobách před Covidem. Vyzýváme všechny hobby i profi sportovce z blízkého i dalekého okolí, aby si příští rok přišli zazávodit, stojí to za to! Těšíme se na všechny.

Za Sportovní centrum Velké Meziříčí
Michaela Žaba Dvorská

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.