Miloslav Kučera z Mostišť kraluje šachistům

šachy1V neděli 1. října probíhal ve Sport baru Centrum na Jungmannově ulici ve Žďáru nad Sázavou další z tzv. Mušketýrských šachových turnajů. Tato akce se konává každým rokem v září, letos se však termín realizace posunul až na první den následujícího měsíce.

Celý podnik začal v 9 hodin dopoledne a zúčastnilo se ho 24 šachistů. Ti byli rozděleni do šesti čtyřčlenných týmů, neboť šlo jak o soutěž jednotlivců, tak současně i o boje družstev. Organizátoři z oddílu TJ Žďár n. S. zvolili pro tento turnaj švýcarský systém nasazování soupeřů a 7 kol se odehrálo v tempu rapid, konkrétně s časovou dotací 2 x 15 minut na partii - a takzvaně natvrdo, tj. bez nějakých přídavků za provedené tahy. Akce se nesla ve stylu retro; tudíž ji nesměl řídit počítač, jak je obvyklé, nu a přiřazování do kol se proto dělo pomocí osobních bilančních kartiček. Z téhož důvodu nebyly při duelech používány dnešní digitální přepínací hodiny, nýbrž ony "analogové" - totiž obyčejné mechanické, no prostě staré natahovací rafikáče. Někteří účastníci dokonce opravdu dorazili v kostýmech královských mušketýrů či kardinálovy gardy, za což byli odměněni sklenicí medu.

Celkovým vítězem tohoto nedělního klání se znovu stal Miloslav Kučera z Mostišť, člen ŠO TJ Spartak Velké Meziříčí (6 bodů). Ostatně, v okresním městě se mu vždy náramně dařívá. Tohoto triumfu dosáhl již poněkolikáté! Věru obdivuhodné... Moc to tomuto sympatickému, skromnému borci přejeme a upřímně gratulujeme! - Druhé místo obsadil mladý Petr Sklář ze Sokola Jámy, na děleném 3.-4.místě se ocitli Petr Pelikán (Sokol Jámy) a Jaromír Kulhánek (TJ Žďár n.S.).

Konečné pořadí družstev:
1. Sokol Jámy
2. Spartak Velké Meziříčí
3. Matadoři z TJ Žďár

Ve startovní listině se objevili např. také vyznavači královské hry z Křižánek, Přibyslavi, Oudoleně a odjinud. Za naše město bojovali také Josef Dvořák z Měřína a Jan Zeman z Meziříčka.

Na fotografii jsou zachyceni tři ze čtyř nejlepších šachmatistů: vlevo Petr Pelikán z Jám (3.-4.místo, 5 hlavních bodů), uprostřed vítězný Miloslav Kučera z Mostišť/tým Spartak VM (1.místo, 6 hlavních bodů s bilancí 5 výher - 2 remízy - žádná porážka), napravo jámský Petr Sklář (2.příčka s 5,5 b.).

Vladimír Pařil

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.