Dálkař Roman Novotný trénoval velkomeziříčské atlety

tit copy_copy_copy_copyVe čtvrtek 23. 5. čekal mladé atlety pravidelní trénink, který ale nebyl v režii domácích trenérů.
Žáci i junioři měli tak speciální možnost načerpat cenné rady a zkušenosti od bývalého českého atleta Romana Novotného, jehož hlavní disciplínou byl skok daleký.

 

Roman Novotný je několikanásobný zlatý medailista z Mistrovství ČR v atletice, který na Olympijských hrách v Pekingu obsadil 8. místo.
Ten se svého úkolu ujal opravdu poctivě a dětem nic neodpustil. Celý trénink začal společnou rozcvičkou, kdy všem názorně převedl jak vypadá rozehřátí profesionálních sportovců a poté s dětmi prošel základní prvky atletické abecedy. Roman se zaměřil hlavně na správné provádění cviků a jejich následnou kontrolu a nápravu. Poté se s dětmi věnoval koordinačním cvikům a správné technice při rozběhu a dopadu do písku. Před tréninkem stihl také odpovědět na pár otázek.

Již v 17 letech jste se zúčastnil mistrovství světa v Kanadě, kde jste postoupil do finále. Jak se Vám podařilo skloubit vrcholový sport se studiem na střední škole?

Jelikož jsem byl v té době na sportovním gymnázium, šlo to celkem dobře. Studoval jsem podle individuálního plánu, takže jsem nemusel každý den sedět ve škole a měl jsem to omluvené. A to mě i dost motivovalo právě ve sportu, protože jsem měl pak ve škole velké úlevy. Určitě musím říct, že střední škola jde na 100 % se sportem skloubit. U té vysoké je to už trochu obtížnější a záleží hlavně jakou školu si vyberete.

Co pro Vás bylo největší sportovní motivací v dětském věku?

Hlavně mě naplňoval sport, to co dělám. Strašně mě to bavilo, asi i díky tomu jsem se neustále zlepšoval. Další motivací byly samozřejmě úlevy ve škole. Čím více se přibližujete lepším výkonům, tak ta motivace je už obrovská. Časem už se přidávají taky peníze, sláva...

Máte pocit, že jste v dětství musel sportu něco obětovat?
Ne, takový pocit jsem nikdy neměl. Našel se čas i na zábavu, kamarády. V 19 letech máte přeci jenom energie na rozdávání.

Přemýšlel jste někdy o tom, že byste se nechal zlákat i jiných sportem? Nebo Vás dokonce napadlo se sportem úplně skončit?
Já jsem začínal s hokejem a když už to vypadalo, že začnu hrát za HC Ytong Brno, tak mě přemluvili, abych se dal na atletiku. Skončit jsem nechtěl nikdy, jen až ke konci kariéry a pak jsem s tím teda seknul.

Co byste poradil mladým začínajícím atletům, aby je sport neomrzel a stále bavil?
Dělejte to, co Vám jde. Najděte si disciplínu, která Vás opravdu baví! A to je všechno.

Jaká specifika má trénink dálkařů?
Trénink pro skok daleký je specifický tím, že musíte být rychlý, silný a technicky zdatný. To jsou tři základní pilíře výkonu.

Michaela Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.