HÁZENÁ: Hodnocení sezony 2018/2019 – muži

hazena hodnoceni_sezonyMuži vstupovali do sezony 2018/2019 s ambicemi hrát horní polovinu tabulky.

První zápasy sezony jsme zahajovali se slabšími soupeři. Po úvodní hubené výhře proti Juliánovu 26:28 (Juliánov skončil na posledním místě) jsme si doma snadno poradili i s torzem mladíků z KP Brna B. Poté následovala naše první prohra na půdě Bohunic, kde jsme pohořeli především v zakončení a kde nám hodně chyběl rozehrávač Šidlo. Ovšem poté tým dokázal dovézt 2 body za jednobrankovou výhru z Kostelce n. H, což se týmu podařilo po dlouhých 7 letech! Poté jsme doma bez problému zvládli souboj s nováčkem z Olomouce (zde je nutno poznamenat, že celý zápas v barvách Olomouce odchytal brankář narozen v roce 1962!!). Po tomto jednoznačném vítězství, ale přišla studená sprcha v podobě druhé prohry na půdě Telnice, kde se nám dlouhodobě nedaří. Chuť jsme si ale spravili třemi zápasy proti celkům ze spodku tabulky, kdy jsme postupně porazili Prostějov, Dolní Cerekev a nakonec i nováčka záložní tým z Maloměřic. Tyto výhry nás posunuly do boje o čelo tabulky. Dva důležité zápasy jsme bohužel na konci podzimní části nezvládli. Nejdříve jsme prohráli souboj v Kuřimi 32:30, kde také kvůli zranění kolene musel odstoupit Miloš Necid a do konce sezony jsme se museli obejít bez něj. Poslední utkání podzimu jsme na domácí půdě zakončili smolnou prohrou proti Ivančicím, které v průběhu zápasu vedly pouze jednou... a to bohužel až v poslední minutě, kdy vstřelily branku na 34:33. To znamenalo propad tabulkou, a mužstvo tak muselo přezimovat na 6. pozici. Ovšem ve vyrovnané špici tabulky jsme ztráceli stále jen 4 body na první místo.

V jarní části jsme toto umístění ale chtěli vylepšit. Na úvod nás opět čekala střetnutí s týmy bojujícími o záchranu – Juliánov a KP Brno B. Obě dvě utkání jsme dotáhli do čtyř brankového vítězství, ale výkon nebyl z naší strany vůbec přesvědčivý. Poté ale přišlo naše nejlepší utkání sezony proti pozdějšímu vítězi soutěže – Bohunicím, které na jaře prohrály pouze jednou, a to na naší palubovce. Pod výhru 30:26 se podepsaly nejen naše spojky Roub (8 branek) a Strašák (9 branek), ale i perfektní kolektivní výkon a bojovnost. Následovaly dvě těsné, ale důležité výhry proti Kostelci n. H a Olomouci. Touto sérií pěti výher v řadě jsme se dostali na dostřel 1. místa, na které jsme ztráceli pouhé dva body.

Bohužel v důležitém domácím utkání proti druhé Telnici jsme nezvládli poslední desetiminutovku zápasu, a i přes poločasové vedení 11:9 a i přes skvělý výkon našeho brankáře Poula jsme nakonec prohráli 23:28. A když jsme hned v následujícím kole prohráli na palubovce zachraňujícího se Prostějova, byl sen o 1. místě rázem pryč. Tým jakoby ztratil motivaci o co hrát a následující dvě utkání proti týmům ze spodku tabulky jsme najednou museli odehrát v hubené sestavě, kvůli velké spoustě „omluvenek". V utkání proti předposlední Dolní Cerekvi to ještě na 2 body stačilo, kdy jsme brali těsnou výhru 31:29. Avšak zápas v Maloměřicích, kam jsme odjížděli pouze s jedinou spojkou, jsme i přes bojovný výkon celkem jednoznačně prohráli o 8 branek! Dvě kola před koncem jsme tak měli už jen jediný cíl a tím bylo 4. místo. To jsme si zajistili přestřelkou 38:33 proti Kuřimi, která byla po podzimu lídrem soutěže. Díky ostatním výsledkům jsme ale v posledním kole na půdě Ivančic mohli útočit i na 3. místo. Bohužel naše špatná obrana dovolila soupeři si hned od úvodu vybudovat velký náskok a my tak byli nakonec rádi, že jsme nedostali „čtyřicítku". Sezonu jsme tak zakončili na slušném 4. místě se ziskem 28 bodů a zopakovali jsme tím umístění z loňské sezony.

Hodnocení herního projevu:
Brankařská dvojice Poul – Kotík byla jako již tradičně vyrovnaná a až na pár výjimek předváděli stabilní výkony. Ve dvou zápasech toto duo dokázal doplnit i mladík Kratochvíl, který dokázal zaskočit v případě nepřítomnosti některého z brankářů.

Obrana v podzimní části fungovala poměrně spolehlivě, kdy střed obrany zajišťovala dvojce Lečbych Večeřa. Důležitým článkem byl i náš „specialista obranář" Křibala, který byl většinou nasazen proti kanonýrům soupeře. Při vysunutém systému 1-5 byl platný i Bezděk, který svým pohybem dokázal narušovat soupeřovy spojky. Na toho jsme se ale mohli spolehnout pouze v jarní části soutěže. Naším největším neduhem byla však častá vyloučení, která pramenila z chyb na obraně. V této nelichotivé disciplíně jsme v letošním ročníku doslova kralovali, kdy jsme v první desítce měli hned 3 zástupce. Navíc duo VečeřaLečbych opanovalo první 2 pozice, což je určitě k zamyšlení. Ve druhé polovině sezony již ale naše obrana nebyla tak pevná a dostávali jsme spoustu branek.... i proti slabším soupeřům. Průměrně jsme tak za 11 jarních kol posbírali 332 vstřelených branek, což je 30 obdržených branek na zápas, a to není malé číslo.

Naopak náš útok patřil k nejúdernějším v celé lize, a to hlavně díky našim ostrým spojkám. Tradiční kanonýři Večeřa a Strašák obsadili v tabulce střelců 5. a 6. místo. Navíc po zranění Necida dostala na levé spojce více prostoru naše předsezonní posila Roub, který zaznamenal v jarní části necelých 60 zásahů. A dále také z dorostu příchozí Babáček, který také dokázal, že branky střílet umí. Letos jsme se tak mohli spolehnout hned na několik ostrých spojek, které dokázaly vstřelit branku ze všech postů, což nám v minulých ročnících chybělo.
Ovšem obsazení postu střední spojky bylo letos složité. Kvůli zranění kolene nám hned v úvodu sezony vypadl Stupka. Toho v jarní části následoval tvůrce naší hry Šidlo, jehož výpadek byl opravdu znát.
Na postu křídel se nám letos vystřídala hned šestice hráčů. Nejstabilnější výkony podával ten nejzkušenější z nich – Živčic. Jeho brankový příděl byl konstantní a navíc jako jediný z celého týmu absolvoval všech 22 soutěžních utkání. Na postu pivota se objevoval vlastně jen jediný hráč – Lečbych, který již patří mezi tradiční opory. V několika zápasech jej dubloval i mladík Macoun, který s námi ale odcestoval jen k minimu zápasů.

Do útočné taktiky jsme se pokoušeli zapojovat i moderní styl, kterým je hra bez brankáře v 7 hráčích v poli. A i když na tomto herním prvku máme stále co zlepšovat, tak se jedná o docela účinnou zbraň, jelikož ji téměř žádný tým v druhé lize neaplikuje. Naopak neduhem v naší útočné hře jsou přechody do rychlého útoku. Jinak na hřišti o sobě hráči dobře vědí. Vždyť jádro týmu je již několik let bez výraznějších změn, a umí se tak na hřišti najít. Horší je to ale často se samotným provedením, kde přeci jen chybí častější tréninkové jednotky. I po silové stránce by to chtělo jisté zlepšení. V čem je ale tým silný je bojovnost, kdy jsme schopni ve vypjatých zápasech zabrat a poprat se o výsledek. Důležitá byla i dobrá nálada v šatně, která je vždy důležitým faktorem úspěchu.

Příchody a odchody:
Před sezonou náš tým doplnil na levé spojce Pavel Roub, který k nám přešel z Ledče nad Sázavou. Ten v úvodu sezony nedostával příliš prostoru, ale po zranění Necida byl jednou z hlavních střeleckých opor našeho mužstva. Také nás z dorostu doplňovala trojice hráčů – Buchta, Babáček a Hnízdil. První dva jmenovaní si v týmů určitě našli své místo a na hřišti dostávali šanci se předvést.
Po zranění se před sezonou vrátili i dva hráči – střední spojka Stupka a křídlo Fischer. Bohužel oběma se zranění hned po několika podzimních zápasech obnovilo a nemohli již dále nastupovat. Kvůli zranění ramene sezonu nedohrál také Šidlo, který se od příští sezóny bude věnovat již výhradně trenérskému postu.
Před sezonou naopak skončili mladí hráči Fiala, Frejlich a Ambrož, poslední jmenovaný se aktivně věnuje pískání což je pro oddíl také velmi důležité.

V příští sezoně doplní tým hned několik hráčů z dorostu na postu brankáře tým doplní věkově starší dorostenec Tomáš Krčál, který ještě bude sbírat zkušenosti na hostování v Dolní Cerekvi. Ze Zubří k nám budou hostovat naši dorostenci pivot Štěpán Fiala a spojka Vojtěch Svoboda. Další spojka Petr Kavka, přechází ze Zubří do Rožnova pod Radhoštěm a bude k nám moct hostovat až od jarní části soutěže. Otevřené jsou hostování našich odchovanců Drápeli a Janíčka, kteří hrají v extraligovém KP Brno, kteří by nám eventuálně mohli pomoci. Ještě je také otazník nad Filipem Svobodou který kvůli zdravotním problémům přerušil sportovní kariéru, určitě by to byl pro náš tým také posilou. Je nutné podotknout, že všichni tito hráči budou tým doplňovat, osu týmu budou tvořit čistě hráči kteří jsou v Meziříčí.
Realizační tým zůstává podobný, akorát hlavním trenérem bude Michael Bezděk a Ladislav Šidlo bude v pozici asistenta.

Cíle do příští sezóny:
V příští sezóně bychom chtěli navázat na předchozí 2 vydařené ročníky a umístit se opět na špičce druhé ligy. Je ale nutné zapracovat na tréninkové docházce, hlavně by se měl každý hráč více individuálně věnovat fyzické přípravě.
Muži přípravu zahájí 1. srpna, kdy se první týdny budou věnovat kondici a fyzické připravenosti. Jako již tradičně se zúčastníme turnaje v Třešti, který bude mít letos jubilejní 50. ročník (bohužel se jedná o ročník poslední ). Tento turnaj ale bude spíš teambuldingovou akcí. Ostré přípravné utkání sehrají 13. a 15. srpna proti Juniorce HC Zubří, která bude ve Velkém Meziříčí na soustředění. V závěru přípravy ještě sehrají muži přípravný turnaj. Novou sezónu odstartují muži utkáním 1.kola Českého poháru 31. srpna v Újezdu u Brna. První utkání soutěže čeká naše družstvo 22. září v Telnici v 17 hodin.

Hráli: Ondřej Poul, Libor Kotík, František Kratochvíl – Vítězslav Večeřa, Pavel Strašák, Ladislav Šidlo, Jakub Bezděk, Pavel Roub, Miloš Necid, Jan Lečbych, Jiří Kaštan, Pavol Živčic, Pavel Křibala, David Kubiš, Filip Macoun, Tomáš Pažourek, Dominik Buchta, Kamil Babáček, Radim Fischer, Tomáš Stupka, Trenér Ladislav Šidlo, asistent trenéra Michael Bezděk, vedoucí družstva Petr Kácal.

Konečná tabulka 2. ligy Jižní Morava- muži 2018/2019

Poz

Družstvo

Z

V

R

P

Skóre

Body

1

Tatran Bohunice

22

19

0

3

691 : 564

38

2

Sokol Telnice

22

17

0

5

723 : 590

34

3

HK Ivančice

22

16

0

6

660 : 559

32

4

TJ Sokol Velké Meziříčí

22

14

0

8

659 : 631

28

5

SK Kuřim

22

12

1

9

661 : 642

25

6

TJ Sokol Kostelec n.H.

22

11

1

10

597 : 572

23

7

TJ Sokol II. Prostějov

22

10

2

10

634 : 647

22

8

SKKP Brno B

22

8

0

14

621 : 716

16

9

HBC Olomouc 1966

22

7

1

14

620 : 659

15

10

SHC Maloměřice B

22

6

1

15

553 : 626

13

11

TJ Sokol Dolní Cerekev

22

5

0

17

514 : 632

10

12

Sokol Juliánov

22

3

2

17

528 : 623

8

 

Historie umístění družstva mužů ve II. lize:

2018/2019: 4. místo
2017/2018: 4. místo
2016/2017: 7. místo
2015/2016: 12. místo
2014/2015: 1. místo
2013/2014: 3. místo
2012/2013: 7. místo
2011/2012: 6. místo
2010/2011: 9. místo

Výsledky TJ Sokol Velké Meziříčí - 2. liga mužů Morava Jih:

Kolo

Utkání

Býsledek

Kolo

Utkání

Výsledek

1.

Juliánov - VM

26 : 28

12.

VM - Juliánov

31 : 27

2.

VM - SKKP Brno B

32 : 15

13.

SKKP Brno B - VM

28 : 34

3.

Bohunice - VM

23 : 18

14.

VM - Bohunice

30 : 26

4.

TJ Sokol Kostelec n.H. - VM

30 : 31

15.

VM - TJ Sokol Kostelec

30 : 29

5.

VM - HBC Olomouc 1966

36 : 26

16.

HBC Olomouc 1966 - VM

31 : 33

6.

Telnice - VM

37 : 26

17.

VM - Telnice

23 : 28

7.

VM - TJ Sokol II. Prostějov

29 : 26

18.

TJ Sokol II. Prostějov - VM

32 : 30

8.

TJ D. Cerekev - VM

23 : 30

19.

VM - TJ D. Cerekev

31 : 29

9.

VM - SHC Maloměřice B

35 : 27

20.

SHC Maloměřice B - VM

30 : 22

10.

SK Kuřim - VM

32 : 30

21.

VM - SK Kuřim

38 : 33

11.

VM - Ivančice

33 : 34

22.

Ivančice - VM

39 : 29

 

Individuální statistiky hráčů TJ Sokol Velké Meziříčí - 2. liga mužů Morava Jih:

Jméno

Zápasů

Góly / ze 7m hodů

Góly v poháru

Ø  branek na zápas

Trestné minuty

Vítězslav Večeřa

21

123/1

3

5,86

70

Pavel Strašák

20

120/50

7

6,00

36

Pavol Živčic

22

71

3

3,23

10

Pavel Roub

16

64

chyběl

4,00

2

Jan Lečbych

19

63/2

3

3,32

64

Jiří Kaštan

19

46

chyběl

2,42

4

Jakub Bezděk

8

39

chyběl

4,88

16

Ladislav Šidlo

16

29/3

chyběl

1,81

0

Tomáš Stupka

5

21/5

chyběl

4,20

0

David Kubiš

16

17

1

1,06

4

Kamil Babáček

12(+4 DC)

16

0

1,33

6

Radim Fischer

6

14

chyběl

2,33

2

Miloš Necid

10

12

0

1,20

18

Dominik Buchta

12 (+8 DC)

12/1

chyběl

1

0

Tomáš Pažourek

15

6

0

0,40

0

Libor Kotík

21

5

0

0,24

0

Filip Macoun

5

1

4

0,20

0

Kříbala Pavel

18

0

0

0,00

20

Poul Ondřej

21

0

0

0,00

0

Kratochvíl František

3

0

chyběl

0,00

0

Pozn. DC – znamená počet zápasů v dresu Dolní Cerekve

10 nejlepších střelců ve 2. lize mužů JM 2018/2019

Pořadí

Jméno

Klub

Počet branek

1.

Jiří Houček

TJ Dolní Cerekev

150

2.

Jan Smékal

TJ Sokol Kostelec na Hané

142

3.

Lukáš Missbach

HK Ivančice

137

4.

Pavel Chýlek

SK Kuřim

127

5.

Vítězslav Večeřa

TJ Sokol Velké Meziříčí

123

6.

Pavel Strašák

TJ Sokol Velké Meziříčí

120

7.

Zdenek Kukla

Sokol Telnice

118

8.

David Číhal

Handball club Olomouc 1966

112

9.

Lukáš Varhalík

TJ Sokol Kostelec na Hané

110

10.

David Popela

Sokol Telnice

110

 

10 nejlepších střelců 7m hodů v 2. lize mužů JM 2018/2019

Pořadí

Jméno

Klub

Počet branek

1.

Pavel Strašák

TJ Sokol Velké Meziříčí

50

2.

Jiří Houček

TJ Dolní Cerekev

40

3.

Tomáš Kalousek

Sokol Juliánov

32

4.

Pavel Chýlek

SK Kuřim

23

5.

Ondřej Řezník

Tatran Bohunice

22

6.

Jiří Kosina

TJ Sokol II. Prostějov

21

7.

Lukáš Říčař

TJ Sokol Kostelec na Hané

20

8.

Josef Vykouřil

SHC Maloměřice "B"

17

9.

Adam Stein

SKKP Handball Brno B

17

10.

Jan Kopřiva

SK Kuřim

16

 

10 nejtrestanějších hráčů 2. ligy mužů JM 2018/2019

Pořadí

Jméno

Klub

SUM - D+ - D - 2 

1.

Vítězslav Večeřa

TJ Sokol Velké Meziříčí

70 - 0 - 3 - 30

2.

Jan Lečbych

TJ Sokol Velké Meziříčí

64 - 1 - 3 - 12

3.

Jan Kvasnička

HK Ivančice

58 - 0 - 3 - 19

4.

Jakub Vraný

Tatran Bohunice

42 - 0 - 2 - 16

5.

Robin Večeřa

HK Ivančice

40 - 0 - 1 - 15

6.

David Palička

TJ Sokol Kostelec na Hané

38 - 0 - 1 - 14

7.

Jiří Houček

TJ Dolní Cerekev

38 - 0 - 2 - 14

8.

Lukáš Varhalík

TJ Sokol Kostelec na Hané

36 - 0 - 2 - 8

9.

Pavel Strašák

TJ Sokol Velké Meziříčí

36 - 1 - 0 - 8

10.

Petr Nagy

TJ Dolní Cerekev

36 - 0 - 2 - 18

 

Ondřej Poul

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.