Rybářské závody u Šeborova vyhrál Jaroslav Martinec z Mostišť

tit copyV sobotu 20.července se na rybníku Pavla Uchytila pod sportovním letištěm u Šeborova konala oblíbená soutěžní akce pro vyznavače i příznivce cechu Petrova.

Tento podnik se ovšem uskutečnil až na druhý pokus, neboť vzhledem k původní předpovědi špatného počasí byl přeložen ze 13.7. na termín přesně o týden pozdnější.

Rybářské závody, jak známo, toť vlastně jakoby taková hospoda pod širým nebem... Inu, lidé se sem vypraví především pobavit se a zasmát se. Ale také přiměřeně si zasoutěžit, pochopitelně!
Pořadateli byli majitel rybníka Pavel Uchytil ze Šeborova + Stanislav Dočkal a Vladimír Pařil, oba z Velkého Meziříčí. Jim v samotný den konání pomáhali i další činovníci, především místní. Při ranním zápisu v 5 hodin se sešlo 49 předem přihlášených zájemců ze širokého okolí, a sice od Velké Bíteše po Jihlavu. Chytalo se od šesti hodin až do pravého poledne. Rybářský lístek ani povolenka nebyly zapotřebí, závodů se navíc účastnily i děti. Obsah rybníka představuje tato vodní čeládka: kapři (šupináči i lysci), líni, dále amuři, plotice, štiky, jeseteři a okouni.

K dispozici bylo velmi vítané občerstvení; a sice jak přímo na lovných stanovištích, tak i v k tomuto účelu zřízené venkovní hospodě. Hlavním prodejním sortimentem se zde stala opravdu znamenitá gulášová polévka Stanislava Dočkala; dále se konzumovaly klobásy a pivo, avšak nepohrdlo se ani lecčíms poněkud ostřejším... nu a to víte: nože, břitvy ani žiletky to tedy rozhodně nebyly.

Nejúspěšnější lovci byli odměněni pěknými kovovými poháry a barevnými diplomy, rozdávaly se ale také hodnotné věcné ceny; nu a kdo z vody vytáhl kapra ve stanovené délce 50 - 60 cm, mohl si ho odvézt s sebou domů. Je však třeba přiznat, že ti zatracení oploutvenci tentokrát brali spíše jen sporadicky. Ulovilo se pouze jedenáct kaprů, nějací okouni, ovšem nejvíce šly plotice. Jako nejúspěšnější nástraha se ukázali být masní červi.
Za zmínku stojí, že jedna z ryb nebyla ulovena na udici, nýbrž bystrým hrábnutím ruky do vody, což určitě není obvyklé. Jediným "incidentem" se stal vzlet repliky historické stíhačky z blízkého aerodromu. Snad šlo o typ SPAD s francouzskými poznávacími znaky, anebo o Sopwith s britskými (?)... Těžko říct. Mávající lidičky dole u rybníka však nalétávající pilot jakoby pozdravil krátkým staccatem palubního kulometu.

Konečné pořadí nejlepších:

1. Jaroslav Martinec Mostiště celkem 442 cm délky ulovených ryb / 16 kusů (2 kapři)
2. Roman Prokeš Velká Bíteš 324 cm / 12 kusů (1 kapr, 1 velký okoun 33 cm)
3. Jaromír Scholz Dukovany 270 cm / 9 kusů (1 kapr)
4. David Štursa Velké Meziříčí 239 cm / 10 kusů
5. Josef Šulc Vel.Meziříčí 218 cm / 9 kusů
6. Ivan Svoboda Vel.Meziříčí 150 cm / 6 kusů
7. Pavel Kuřátko st. Mostiště 147 cm / 6 kusů
8. Radek Kafka Uhřínov 124 cm / 3 kusy (2 kapři)
9. Petr Janák Vel.Meziříčí 112 cm / 3 kusy (2 kapři)
10. Jan Prokeš Vel.Bíteš 97 cm / 4 kusy
11. Ivan Hořínek Kozlov 70 cm / 3 kusy
12. Radek Homola Vel.Meziříčí 51 cm / 1 kus (kapr)
13. Jakub Nedomanský Otín 50 cm / 1 kus (kapr)
14. Jiří Savvin Vel.Meziříčí 49 cm / 1 kus (kapr)
15. Natálie Čermáková Uhřínov 43 cm / 2 kusy
atd.

Soutěž o nejdelší rybu:

1. Jaroslav Martinec Mostiště kapr 58 cm
2. Jaromír Scholz Dukovany kapr 53 cm
3. Radek Kafka Uhřínov kapr 52 cm

Tekutou odměnu určenou pro nejstaršího účastníka dostal Ludvík Šimek z Vel.Meziříčí.

Sponzoři závodů, jimž za jejich štědrost patří dík:

Pavel Uchytil / Šeborov, Lenka Marková / pivnice Na Lipnici VM, truhlářská firma Doména / Stanislav Dočkal & Pavel Dohnal VM, Alpa VM, EVRA Hrbov, Dřevo Měřín - pobočka VM / Pavel Kuřátko Mostiště, Jaroslav "Zvonda" Horký Jívoví, Zelenina Jan Smejkal Petráveč/VM, BDS / František "Iša" Krejčí VM, Vlastimil Pól VM, Vladimír Pařil VM.

Mediálními partnery této sportovně-společenské akce byly týdeník Medřičské listy, měsíčník Velkomeziříčsko a internetové NovinyVM + ObchodyVM.

Text a foto: Vladimír Pařil

20190720 100047

20190720 062409

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.