Junioři a kadeti v mezidobí

IMG 9669Článek o předešlé sezóně bych začal některými citacemi z článku, který jsem napsal na jejím začátku, a hodně věcí jsem předpověděl.

Myslím, že to bude jedno z nejsložitějších a nejtěžších období v historii téměř 20letého fungování mládežnických družstev v nejvyšších soutěžích, uvedl jsem hned na začátek. A také bylo. A těžké to bylo pro všechny. Sportovní výsledky se měří odzadu. Kdo ví o stříbru z roku 2015? Postup mezi elitu v roce 2000 si pamatují snad již jen ti, co to zažili na vlastní kůži. Je hezké mít něco úspěšného za sebou, ale hodnoceni jste podle současnosti. Vyměnili se kádry všech mládežnických družstev. Odešla silná generace hráčů narozených v roce 1998. Naštěstí, až na malé vyjímky, skoro celá přešla do mužské kategorie. Nastupují noví hráči převážně kadetského věku. Musí a je jejich povinností udržet kadetskou i juniorskou extraligu i do dalších let. Mám trochu zdvižený prst, neboť noví hráči v kadetské kategorii zatím toho moc nepředvedli. Jejich výkony byly jak na houpačce. Jednou excelentní podruhé mizerné. To se v juniorech už může vymstít. Jaká to byla pravda!

Uhráli jsme všeho všudy jedno vítězství a neuspěli jsme ani v následující baráži. Nebýt rozšíření této soutěže nebyla by ani jubilejní 20. sezóna bez přerušení. Co se stalo? Psal jsem: V první řadě záleží jak komu bude tlouct srdce pro VELMEZ. To je nejdůležitější předpoklad. Na charakteru hráčů je vše postavené a od toho se odvíjí všechno další. A zde jsme narazili. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale všem o VELMEZ nešlo. Nebylo jich moc, spíš jen jednotlivci. Potom však stačí jeden lhostejný k našim barvám a nakazí za chvíli i ostatní jako infekční choroba.

Protože dalším krokem je trénovat více a kvalitněji jak soupeři. To byl důsledek. Nedávali jsme tomu, co v minulých letech. Volejbal je sport, kdy činnost jednoho konkrétního hráče navazuje na činnost jiného. Když někdo vypadne už se musí improvizovat. A ve volejbale se improvizuje jinak než třeba ve fotbale, basketu nebo házené. Zde je nutná součinnost několika konkrétních hráčů v krátkém časovém intervalu. Jednotlivé kombinace musí být zcela zautomatizovány, aby se dalo na náhlé změny rychle a dobře zareagovat. Pokud někdo vypadne z tohoto soukolí, je to problém. Junioři to odnesli.

Abych ale nebyl tak pesimistický, tak na druhé straně mile překvapili kadeti. V loňském roce měla jejich výkonost četné výkyvy, letos nikoliv. Proto se po 3 letech probojovali do finálového turnaje a v něm obsadili konečné 7. místo, když byli set od semifinále. Takže by mohlo být „zaděláno" na odraz ode dna.

Začali jsme zostra. Po týdenním trénování v Areálu „zdraví" na Světlé, jsme odjeli na již tradiční týdenní soustředění do chorvatského Tisna (viz zvláštní článek) a tréninky pokračovaly ještě tři týdny v červnu. Po měsíčních prázdninách se sejdeme na turnaji v Dřevěnici a budeme pokračovat tréninky venku. Vyvrcholením letní přípravy bude soustředění v Telči. Jinak se zúčastníme i několika turnajů (Drásov, Kojetín, Bezděkov). Pak již jdeme do naší tělocvičny a během září budeme s přípravou finišovat. Čeká nás testovací turnaj a potom již extraliga kadetů a juniorů. Zabrat musíme všichni. Všichni a hlavně my trenéři. Říkal jsem to již vloni a nesplnili jsme svá očekávání. Těch úkolů bylo hrozně moc. Konsolidovat a udržet v soutěži muže (podařilo se), vytvořit početné žákovské družstvo (také se podařilo, máme nyní přes 20 žáků), udělat výsledek s kadety (rovněž se podařilo). Jen junioři neobstáli, ale naštěstí reorganizací soutěže jsme se udrželi. Teď to musíme potvrdit. Máme konsolidovaný trenérský kádr. To neznamená, že další trenéry nepotřebujeme. Přivítáme další dobrovolníky jako asistenty hlavně k výchově těch nejmladších. Máme výbornou spolupráci s kondičními trenéry. Musíme toho využít.

Na konci sezóny se musí slavit návrat na naše dříve vydobyté pozice a pokud to půjde ještě i trochu překvapit. Máme nyní v kádru zhruba 20-22 hráčů, kadetů i juniorů. S některými ještě jednáme, takže výčet není úplný. Výhodou je, že je to pro dorostenecké soutěže kádr perspektivní, neboť končit s juniorským věkem bude pouze jeden. Junioři jsou pro nás klíčovou kategorií. Kadetský tým omladíme, ale nebudeme snižovat cíle. Přihlásili jsme pro juniory i krajský přebor mužů, někteří půjdou i na hostování do 2. národní ligy a ti nejlepší dostanou příležitost i v 1. lize. Takže příležitostí bude hodně. Ambice jsou velké, chuť do trénování také. Bez jakéhokoliv alibismu a výmluv musíme ukázat, že VELMEZ je stále dobrá značka na volejbalové mapě.

Petr Juda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.