Půlmaraton 2019

NKT Půlmaraton_fotoDalší ročník již tradičního Velkomeziříčského půlmaratonu je úspěšně za námi.

Byl to rok velmi náročný, jelikož teprve pár dní před závodem byla dokončena celková oprava nábřeží a organizátoři se jen modlili, aby všechno šlo podle plánu. Značení trati a kilometrovníku spreji od firmy Autocolor tedy mohlo vypuknout až na poslední chvíli. Další velikou změnou bylo certifikování trati na pravý půlmaraton. V minulých ročnících byla trasa vždy naměřena jen podle tradičních měřících aplikací GPS, avšak jak se letos prokázalo, trať byla v reálu vždy o něco kratší. Náročné měření ve spolupráci s hlavním měřičem panem Frčkem jsme museli právě kvůli přestavbě nábřeží nechat až na posledních pár dnů před závody, takže nebyl moc čas na ladění detailů. Při této příležitosti jsme i přes časový pres zvládli oficiálně zaznamenat i trasu na 10 km, takže příští rok se mohou běžci účastnit nejen půlmaratonu, ale i pěkné „desítky", kterou zvládne už každý. Příjemnou změnou bylo také spojení sil s Hospicem vysočina, který nabízel trať 2,3 km pro každého, kdo chtěl přispět na dobrou věc, nebo mít jen pěkný program na sobotu.

Závod startoval jako každý rok hromadně ve 14:00. Počasí běžcům přálo a sluníčko příliš nesvítilo. Trasa vedla z náměstí ve Velkém Meziříčí, pokračovala podél řeky po již zmíněném nábřeží, pod obchodními domy a kolem areálu firmy NKT, která je také již několik let hlavním sponzorem celé NKT trilogie a tedy i velkomeziříčského půlmaratonu. Závod pokračoval po Františkově a Nesměřským údolím až k rekreačnímu středisku Nesměř a odtud dále do vesnice Oslava, kde byla nejvzdálenější otočka a pokračovalo se stejnou cestou zpátky do cíle na náměstí. Na trati měli závodníci připraveny občerstvovací stanice, do kterých dodala iontové nápoje a energetické povzbuzovače firma Gold Nutrition, naprostá novinka na českém trhu, nicméně značka prověřená portugalskými vrcholovými atlety. Závodníci dostali v cíli bidon s rozmíchaným drinkem Fast recovery, který značně usnadňuje regeneraci po náročném závodě. Běžci byli touto novinkou nadšeni.

Hlavní organizátorskou činnost zastávalo Sportovní centrum Velké Meziříčí a dobrovolníci z řad juniorů Velmez volejbalového týmu. Pod vedením pana doktora Petra Judy byli rozmístěni na ukazování trasy podél trati hlavně v městské zástavbě, kde organizátoři nechtěli sprejovat na chodníky a tarasy. Všichni výše zmínění odvedli perfektní práci, nikdo se neztratil, ani si nestěžoval na jakoukoliv nejasnost při běhu.

Vyhlašovalo se celkem 7 hlavních kategorií rozdělených podle věku závodníků a dále absolutní vítězové, a tedy nejrychlejší časy celé trati a dále byl oceněn nejmladší a nejstarší závodník, a to Adam Studený a Josef Holý. Krásné ceny pro vítěze věnovala firma Datart. Závodníci mohli letos vyhrát kávovar, reproduktor, sportovní hodinky či spoustu dalších krásných cen.

První 3 umístění z každé kategorie:

Muži 18-39 let
1. Martin Chaloupecký
2. Aleš Tajbr
3. Tomáš Štveráček

Muži 40-49 let
1. Miroslav Mucha
2. Jaromír Mucha
3. Pavel Večeřa

Muži 50-59 let
1. Miroslav Žák
2. Pavel Kalousek
3. Zdeněk Jasanský

Muži 60+
1. Pavel Bělehrádek
2. Josef Nováček
3. Zdeněk Bouček

Ženy 18-39 let
1. Eliška Maloušková
2. Gabriela Fejtová
3. Hana Hegedüs

Ženy 40-49 let
1. Lenka Doležalová
2. Gája Žáková

Kromě již výše zmíněných velmi děkujeme firmě SPSoft, která se stala hlavním sponzorem pro naší trilogii, firmě Poex za laskominky pro každého prezentovaného závodníka a dále firmě And Design, Nutspread, Nominal, ZaostřenoVM, Bootcampu Hanky Dvorské, hotelu a pivovaru Jelínkova vila.
Poslední díl letošní trilogie NKT KOLOBĚH 2019 bude startovat 19.10. opět ve 14 hodin z Areálu zdraví. Zveme tedy všechny smíšené páry na 25 kilometrů dlouhou trasu kolem Velkého Meziříčí, kde mohou prověřit nejen svou fyzickou odolnost, ale i odolnost páru. Rodinně spříznění závodníci jsou zvláštně odměněni. Soutěže se samozřejmě mohou zúčastnit i čistě takticky sestavené smíšené páry, které budou klasicky vyhlašované v kategoriích podle součtu věků. Těšíme se na Vás!

Matěj Měrtl

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.