VELMEZ excelentně porazil všechny tři protihráče

IMG 0967Začátek 1. volejbalové ligy nám vyšel jako nikdy. Ani v krajském přeboru nebo v 2. lize jsme neměli takový excelentní začátek. 3 zápasy, 3 vítězství, 9 bodů, skóre 9:1. A když k tomu přidáme týden staré 1. kolo Českého poháru (3 vítězství, skóre 9:0 a postup do dalšího kola, kdy k nám přijedou extraligoví Lvi Praha), co víc jsme si mohli přát. Přitom jsme odehráli všechny zápasy u soupeřů. Tam se nám vloni i předloni tradičně nedařilo a body jsme sbírali hlavně z domácí tělocvičny. Ale popořádku.

Úvodní kolo nás zavedlo do Hradce Králové. Ambicióznímu nováčkovi soutěže se vrátili hráči s extraligovými nebo prvoligovými zkušenostmi studující vysokou školu v Praze. Navíc náš zápas „otevíral" nově zrekonstruovanou palubovku v hale Slavie. Na staronovou prvoligovou premiéru domácích se přišla podívat poměrně slušná návštěva. První zápasy venku a u nováčka jsou vždy těžké. Minulý rok jsme takto lehce prohráli 0:3 v Bučovicích. Tentokrát bylo všechno jinak. Nastoupili jsme se zdravým sebevědomím, povzbuzeným pohárovým úspěchem. Základní sestava: Víťa Šimek na nahrávce, Roman Jaša a Ríša Stanislav na smeči, Honza Kučera jako diagonální, Jirka Huryta s Adamem Benáčkem na bloku a Mára Slavík s Jirkou Koukalem jako střídající se libera během celého zápasu téměř nedoznala změn. Hráli jsme dobře a není třeba k tomu nic dodávat. Jestli jsme chvílemi prohrávali, zkušeně jsme vždy dotáhli a hlavně koncovky byli plně v naší režii. Naše vítězství 3:0 bylo zasloužené, i když ani Hradec nehrál špatně. My však byli lepší.

Zápas končil kolem 21. hodiny a my se přesunuli do Liberce, kde jsme časně ráno (již v 9. hodin) pokračovali s dalším nováčkem, béčkem liberecké Dukly. Navíc jsme vyšli domácím vstříc s takto brzkým začátkem (normální rozmezí začátků je mezi 11. a 18. hodinou) kvůli mezinárodnímu turnaji, který se v liberecké hale hrál. Liberecké béčko se jevilo silnější jak Hradec. Hráli současní junioři spolu se zkušeným Vencovským jako diagonálním hráčem. Zápas byl zcela vyrovnaný. Po vyhraném prvním setu jsme začali poměrně dost chybovat a soupeř toho využil k vyrovnání. Potom v dalších dvou setech jsme opět vybojovali zkušeně dvě koncovky a tím pádem vítězství za 3 body.

Další den, v neděli 29. 9. nás čekal v Mikulově od 10 hodin reprezentační výběr hráčů do 17 let. A vůbec to nebylo jednoduché. My již bojovali trochu s únavou, soupeř chtěl ukázat v úvodním svým prvoligovém vystoupení, že 4. místo v Evropě nebylo náhodné. Nakonec jsme první dva sety uhráli opět v koncovkách, když volejbalově nejkvalitnější byl z naší strany ten úvodní. V druhé setu jsme zase museli dohnat soupeřův náskok až o 5 bodů a nakonec v koncovce jsme byli opět šťastnější. V třetím setu jsme si „mazácky" již vše pohlídali a vítězství 3:0 bylo naše. To, že kadeti nebyli vůbec špatní, dokázali hned odpoledne, když porazili budějovické béčko bez ztráty setu. Do hry se jak v Liberci, tak i v Mikulově postupně dostali i Dominik Žaba, Martin Pavlovský nebo Štěpán Žaba. Na lavičce byli ještě připraveni Tomáš Pokorný, Jarda Nedvěd, Tomáš Vácha a Ondra Žaba. Pochválit lze všechny, ale vyzdvihnout bych chtěl především Víťu Šimka. Léta byl ve stínu Honzy Kasana a moc příležitostí nedostával. Nyní se chopil role nahrávačské jedničky jako zkušený mazák a hlavně díky jeho kombinační taktice jsme byli vždy o kousek nad soupeřem.

Po prvním hracím víkendu máme tedy 9 bodů a jsme první (také díky tomu, že jsme hráli o zápas více). To je závazek a výzva pro další kola. Za 2 týdny hrajeme opět u soupeřů. V pátek 11. října v Českých Budějovicích s béčkem Jihostroje a v sobotu 12.10. v Dobřichovicích.

Slavia Hradec Králové – VELMEZ 0:3 (-18,-22,-24)
Dukla Liberec B – VELMEZ 1:3 (-19, 22,-24,-24)
SCM Kadeti 2003 – VELMEZ 0:3 (-26,-25,-18)

V sobotu 5.10. startuje také juniorská extraliga. Poprvé se bude hrát turnajovým způsobem stejným jako hrají kadeti. Tedy první turnaj slouží pro rozřazení do třech výkonnostních pětičlenných skupin. My hrajeme v Brně, kde se v sobotu postupně potkáme s Brnem, Libercem, a v neděli s Frýdkem-Místkem (Green Volley Beskydy) a Hradcem Králové.

Petr Juda

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.