Volejbal: není prohra jako prohra

IMG 0980Na několika frontách hrála naše družstva od krajského přeboru přes extraligu kadetů až po 1. ligu mužů. Výsledkově mnohem více porážek než vítězství, ovšem předvedené výkony ukázaly, že ne vždy byl výsledek to nejdůležitější.

Nejprve v pátek muži v 1. lize nastoupili v Českých Budějovicích, kde se utkali s béčkem Jihostroje. U záložních týmů je vždy nevyzpytatelné s kým nastoupí a jestli se posílí pendlujícími hráči z prvního družstva. Čekali jsme, že nastoupí juniorští reprezentanti diagonální Šotola a nahrávač Piskáček. Oba také nastoupili a byli strůjci prvního vítězství domácího celku. My začali v osvědčené sestavě z minula. Tedy Víťa Šimek na nahrávce, Ríša Stanislav a Roman Jaša jako smečaři, Jirka Huryta a Adam Benáček na bloku, Honza Kučera jako diagonální hráč. Na liberu se pravidelně střídali Jirka Koukal a Mára Slavík. Na lavičce byli ještě k disposici Tomáš Vácha a Dominik, Ondra a Štěpán Žabovi. V průběhu zápasu se všichni dostali na hřiště. Zápas nás zastihl v útlumu. Hodně jsme kazili, byli jsme málo razantní na smeči i na podání. Soupeř naopak posílen o výše zmíněné reprezentanty ožil a prakticky nám nedal šanci. Výsledkem byla první letošní porážka 0:3.

Druhý den v sobotu jsme zajížděli na horkou půdu do Dobřichovic. Tam se nevyhrává, ale my vyhrát mohli a i za 3 body. Hráli jsme dobře a přesto prohráli. První dva sety i poměrně jasně. Neustále jsme dotahovali náskok soupeře. Vždy jsme udělali rozhodující chyby. Hlavně na útoku. Od třetího setu jsme však otěže převzali my a zápas téměř ovládli. Dobřichovické jsme dostali pod tlak a naopak chyby dělali zase oni. Vyrovnali jsme na 2:2 a výborně rozehráli rozhodující 5. set. Vedli jsme 9:4 a skoro nebylo co řešit. Rozhodli jsme si to však sami. Nakonec jsme odešli poraženi 12:15 a tím jsme prohráli celý zápas 2:3. Prostor pro chyby je velice úzký a my ho překročili. Ale i tak zasloužíme pochvalu za přístup i kvalitu výkonu.

Z venkovních zápasů jsme přivezli 10 bodů, vloni pouze 3! V tom je proti loňsku pokrok. Hrajeme lépe a měli bychom mít i vyšší ambice. Čas ukáže. V sobotu se také otevřely dveře krajským soutěžím. V krajském přeboru mužů jsme hráli v Třebíči s loňským vítězem. Tato soutěž bude sloužit našim juniorům a kadetům k získávání zkušeností v dospělém volejbalu. Komplikací bylo, že se zároveň hrála extraliga kadetů, takže jsme odjeli se slepenou sestavou pěti juniorů (i v juniorské extralize nastupují i kadeti) doplněnou o loňského juniora Patrika Judu, který již nyní trénuje v Brně. Navíc jsme hráli s dvěma univerzály a třemi blokaři a jedním nahrávačem. Takže improvizace na druhou. Prohry 1:3 a 2:3 nás však neuspokojují. Druhý zápas jsme měli vyhrát. Třebíč hrála výborně hlavně v poli a my měli šanci pouze v razanci, dravosti a agresivitě. Bohužel jsme hodně chybovali. To bylo rozhodující. V tomto ohledu je to poučení.

Také se rozeběhl juniorský krajský přebor. My v něm startujeme s žákovským družstvem. I krajský přebor juniorů má hlavně sloužit našim žákům k získávání zkušeností. První dva zápasy jsme sehráli v Polné. Oba jsme prohráli 1:3 a 2:3 ovšem předvedený výkon žáků uspokojil.

Nakonec zbývá extraliga kadetů. Po prvním rozřazovacím turnaji jsme se dostali do 3. výkonnostní skupiny o 11.-15. místo. Tuto skupinu jsme pořádali my a pochopitelně naším cílem bylo postoupit o skupinu výše. Nakonec se to podařilo, ale bylo to větší drama než jsme čekali. Skupina byla strašně vyrovnaná, všechna družstva vyhrála a prohrála po dvou zápasech. První zápas se Zlínem byl v prvních dvou setech přehlídkou chyb a naší nervozity. Prohrávali jsme 0:2, vzchopili jsme se a nakonec slavili vítězství 3:2. V druhém zápase nás čekal opticky nejlepší celek této skupiny, Blue Volley Ostrava. V prvním turnaji jsme tento celek porazili 3:2, nyní se soupeři vydařila odveta a my odešli poraženi 1:3. Druhý den nás zastihl první zápas s Ústím n. L. opět v útlumu. Zase jsme prohrávali 0:2. Potom vyrovnání na 2:2 a nakonec porážka 2:3. Jak se později ukázalo tento bod za porážku nakonec měl cenu zlata. Situace do posledního zápasu s Novým Jičínem se nakonec vyvinula tak, že tým který vyhraje za 3 body (tedy 3:0 nebo 3:1) postoupí a ten, který prohraje sestoupí. Tedy hotová detektivka. My překvapili hlavně sami sebe. Doposud jsme takto koncentrovaně nehráli. Proto jsme také soupeře pustili pouze na začátku 1. setu do vedení. Potom již ne a výhra 3:0 a tudíž i postup do druhé skupiny byly odměnou za výkon. Výborný a neohrožený výkon podal Robert Knebl, naše posila ze Znojma, který strhl ostatní hráče. Matyáš Rozsypal výborně nahrával, Martin Smetana jako správný kapitán se uvolil a obsadil pro něho nepříjemný post diagonálního hráče. Na liberu nám roste i pro budoucnost osobnost v podobě Járy Nedvěda. Kuba Němec se rozehrával pomalu a nakonec to ubouchal. A když mu to nešlo, dobře ho nahradil Matouš Špaček. Na bloku mile překvapil Kuba Janák i Adam Dobrovolný. Na lavičce ještě zůstali a pomohli Adam Kalivoda (měl to na nahrávce těžké, ale nezklamal), Honza Vanini, Tomáš Krejčí, Vojta Hladík. Takže za víkend pouze dvě výhry a přesto spokojenost. Zkrátka není prohra jako prohra.

Přehled všech víkendových zápasů:
Muži 1. liga:
České Budějovice B – VELMEZ            3:0 (15,20,17)
Dobřichovice – VELMEZ                         3:2 (22,20,-20,-18,12)

Muži krajský přebor:
Třebíč – VELMEZ B                                   3:1 (22,16,-16,22)    3:2 (24,-21,-21,22,8)

Junioři krajský přebor:
Polná – VELMEZ B                                    3:1 (19,-23,19,22)    3:2 (22, -21, 29, -22, 4)

Kadeti: extraliga:
VELMEZ – Zlín                                           3:2 (-22, -22, 20, 16, 7)
VELMEZ – Blue Volley Ostrava           1:3 (-17, -23, 24, -23)
VELMEZ – Ústí n. L.                                 2:3 (-18, -21, 23, 20, -7)
VELMEZ – Nový Jičín                             3:0 (20,20,14)

Pozvánka na 1. ligu mužů:

V pátek 18. října přivítáme v 19:30 v domácí premiéře tým MFF Praha a v sobotu 19. října v 18 hodin B tým extraligových Lvů Praha.

Pozvánka koluje na facebooku (https://www.facebook.com/events/2466130523423636/?notif_t=event_calendar_create¬if_id=1570788208118465)

Petr Juda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.