Skromná slečna z Velkého Meziříčí je novou nadějí českého snowboardcrossu

ImageOsmnáctileté Sáře Strnadové z Velkého Meziříčí doma zdobí pokoj pořádná sbírka medailí a pohárů. Letošní superúspěšnou snowboardcrossovou sezónu uzavřela zlatem z juniorského mistrovství světa v Ruském Krasnojarsku. V celkovém hodnocení Evropského poháru skončila čtvrtá, což je ideální výchozí pozice pro splnění kvalifikačních limitů na blížící se olympijské hry. Tento týden Sáru společně s tatínkem Radkem a předsedou Ski klubu Velké Meziříčí Vratislavem Čamkem přijal hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který Sáře věnoval bronzovou pamětní medaili Kraje Vysočina.

Sára, která se poprvé na lyže postavila ve čtyřech letech, aktuálně trénuje pod dohledem Petra Knappa a pravidelně se účastní tréninkových kempů a národních soustředění vedených reprezentačním šéftrenérem Markem Jelínkem a Evou Samkovou. Upozorňuje však, že v rámci jejích příprav není prostor na vůbec žádné VIP zacházení. „Pokud trénujete dlouhé hodiny denně, přijdete na pokoj tak unavení, že neřešíte, co si uvaříte, takže nejčastěji umícháte vajíčka. Nemáme žádného vlastního kuchaře, prostě si musíme poradit v rámci možností," upozorňuje Sára. Její tři závodní prkna jsou bezpečně uložena nikoli doma ve Velkém Meziříčí, ale v Praze na Dukle. Tzv. suchý letní trénink se totiž skládá hlavně z posilování, gymnastiky, atletiky, vwindsurfingu, lezení, oblíbila si i singletracky nebo longboard. Na závodní trati rozjede Sára prkno často za hranici 80 km/h, ani za volantem jí rychlost nedělá problém – s rychlostí si umí poradit. Fakt, že to zatím jen na trati, občas odskáčou kosti a vazy si nepřipouští, ale už z minulé sezóny moc dobře ví, že úraz je velkou komplikací a zbytečnou překážkou při cestě za vítězstvím.

Sáru už do léta, podle jejích slov, nečekají žádné velké závody. Ještě před podzimním návratem na tratě ale musí stihnout nastudovat zhruba půlroční zameškanou učební látku třetího ročníku gymnázia. Nepočítá s tím, že při dohánění učiva zbyde čas na cokoli jiného, škola má u ní velkou prioritu. Až za rok složí maturitu, ráda by pokračovala ve studiu na ČVUT, fakultě informačních technologií. „Závodní výsledky, které doprovází Sářinu kariéru naznačují, že se díky velké podpoře rodiny a své vlastní obrovské vůli dostala mezi světovou sportovní špičku. Jsem jejím velkým fanouškem," doplnil hejtman Vítězslav Schrek.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.