Velkomeziříčský občan se opět zúčastnil ultramaratonu

20210713 ultramaraton1Zdeněk Bouček z Velkého Meziříčí se ve dnech 4. až 10. července zúčastnil 29. ročníku Moravského ultramaratonu v běhu, který se konal v Lomnici u Tišnova. Bouček tento závod, jenž je současně i mistrovstvím České republiky v etapovém ultramaratonu, běžel již po páté.


Historii běhu založil u nás v roce 1992 RNDr. Tomáš Rusek z Brna, přední tuzemský ultramaratonec a předseda české asociace ultramaratonců. V současnosti je každoročně v hlavním sedmidenním závodě se souhrnnou délkou 301 km přibližně stovka účastníku a ve zkrácené, jak s nadsázkou hovoří pořadatelé o „dětské“, třídenní variantě, asi 50 běžců. Akce je určena nejen pro tuzemské závodníky, ale i početné výpravy z ciziny, zejména z Německa. Řada dalších účastníků přijíždí i z jiných zemí jako Slovenska, Polska, Ruska, Maďarska Srbska a jiných.
Závod je pořádán formou jednotlivých, po sobě jdoucích terénních maratonů po dobu sedmi dnů. Trasy jsou vedeny převážně krásnou krajinou Vysočiny a Jihomoravského kraje z měst jako Blansko, Boskovice, Tišnov, Bystřice nad Pernštejnem, Olešnice a dalších lokalit do cílové Lomnice u Tišnova. Délka každé etapy je přibližně 43 km s převýšením téměř 1 km.
Letošními vítězi a současně mistry České republiky v této disciplině byli v kategorii mužů Petr Hének a mezi ženami Lenka Berrouche. O závodu informovala také Česká televize zde.

Myšlenka dlouhých, ultramaratonských běhů se váže na staré indiánské tradice z Mexika, kdy byl brán běh nejenom jako závod, ale i výraz přátelství mezi lidmi. Roku 2013 získal Moravský ultramaraton statut Poco Loco Run a běhá se jako Caballo Blanco Memorial, což je jméno indiánského běžce Caballo Blanca – Bílého koně, který stojí za světoznámými závody v Mexiku a jehož životní příběh ovlivnil spoustu lidí na celém světě.

V současné složité době jsou venkovní aktivity v přírodě jistě vítanou formou posilování imunity a navíc existují krásná místa v širším okolí našeho města, která by bylo hříchem nenavštívit. Za naše město se závodu pravidelně po dobu několika roků účastní Zdeněk Bouček, který letos a vloni absolvoval celý závod v plném rozsahu. Další informace ohledně této velmi zajímavé akce jsou dostupné na internetové adrese: https://mum.ultracau.cz/

-ZB-

20210713 ultramaraton2

20210713 ultramaraton3

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.