Úspěšné starty do sezóny s malými kaňkami

IMG 2156O víkendu 18. - 19. 9.vstoupili do nové sezóny extraligoví kadeti a prvoligoví muži. Na kadety čekal první turnaj, který rozřadí družstva podle výkonnosti, na muže první kolo Českého poháru. Ale popořadě:

Muži zatím pozvolna začínají trénovat. Po soustředění v Mikulově koncem srpna se postupně konsoliduje kádr pro sezónu letošní. Do sestavy by již měli rázně promluvit i junioři posledním rokem hájící své barvy a věk. Týká se to především Martina Smetany, Dominika Medky, Jardy Nedvěda, Matyáše Pospíšila a nově příchozí nahrávače Tomáše Kopeckého. Ti sice mají hlavní úkol vybojovat s juniory umístění odpovídající jejich výkonnosti, ale už i také rozšířit úzký kádr našich mužů a nezaostávat svými výkony za nimi. To se bezpochyby podařilo. První kolo poháru se hraje turnajovým způsobem a do dalších bojů již s extraligovými družstvy postupuje pouze vítěz. My se o to chtěli pokusit. Nepodařilo se sice (kaňka), ale předvedený výkon ukázal právě na to, že junioři zaostávat nebudou. Chybělo totiž několik hráčů tvořících oporu minulých sezón (další kaňka sice malá ale kaňka) a junioři je výborně nahradili. S Ostravou, nováčkem soutěže s hráči s extraligovými zkušenostmi, jsme sehráli vyrovnaný zápas. Rozhodl třetí set, kde jsme neproměnili 3 setboly. I tak s výkonem můžeme být spokojeni. Škoda je jen, že bychom po dvou letech přivítali v naší tělocvičně extraligové družstvo. Zápas o postup byl vyvrcholením celého turnaje, neboť předtím obě družstva zdolali druholigový Nový Jičín a Valašské Meziříčí shodně 3:0. Pikantností bylo to, že jsme odehráli historicky první „derby" s meziříčským jmenovcem z Valašska a dali mu jasně 3:0 (18,13,11). V sestavách nastupovali: nahrávači Víťa Šimek a Filip Kuřec, smečaři Honza Kučera, Dominik Medek a Martin Smetana, uviverzál Martin Pavlovský (nejlepší náš hráč), blokaři Jirka Huryta, Adam Benáček a Matyáš Pospíšil, a libero Marek Slavík. Na lavičce ještě byli připraveni Matouš Špaček a Jakub Němec. První prvoligový zápas nás čeká v pátek 15. října na palubovce našeho pohárového přemožitele.

S úplně jiným ambicemi odjížděli naši kadeti na první extraligový turnaj do Příbrami. Extraliga se hraje turnajovým způsobem, a to tak, že na první turnaj jsou družstva zařazena podle umístění v posledním ročníku. Turnaj slouží k tomu, že do dalších bojů se vytvoří skupiny podle přibližně stejné výkonnosti a vždy vítězové postoupí o kategorii výš a nejslabší zase sestoupí o kategorii níže. Proto je první turnaj tak veledůležitý. Protože se loňský ročník neodehrál a věkové kategorie se automaticky posunuly dále, tak se nám rozpadla původně silná osa hráčů narozených v roce 2003. My jsme museli vytvořit prakticky zbrusu nový tým a vůbec jsme nevěděli jakou bude mít výkonnost. Vsázeli jsme na nasazení, útok univerzála a hlavně na spolupráci celého týmu. Přesto jsme si dali za cíl alespoň dvakrát uspět a v celé soutěži záchranu. Dopadlo to nad očekávání dobře. Jediná kaňka byla, že jsme celý turnaj nevyhráli, byť k tomu stačil vyhrát o set více se Zlínem a měli jsme k němu hodně blízko. Ovšem tahle kaňka je jen symbolická, i druhé místo ve skupině nás katapultuje hodně vysoko a dává velkou naději na splnění všech našich cílů. V sobotu jsme nejprve jsme porazili nejslabší Sokolov 3:0, potom nás čekal největší favorit turnaje domácí kadeti Příbrami. Zde jsme podali asi nejlepší výkon a vyhráli 3:1. Druhý den v neděli jsme začínali s Kladnem. Poprvé jsme byli favorité a museli vyhrát. Vyhráli jsme 3:1, ale bylo to hodně lopotné. Nakonec Zlín. Ten ve svém středu má dva reprezentanty, nejvíce ze všech družstev tohoto turnaje. My jsme zase podali výborný výkon, první set vyhráli a další sety jsme hráli velice vyrovnaně. Ve čtvrtém setu jsme měli i 3 setboly a kdybychom proměnili alespoň jeden, vyhráli bychom celou skupinu. Nepodařilo se, ale netruchlíme. Dostali jsme se do druhé výkonnostní skupiny a i ta bude hodně těžká. Ovšem začali jsme výborně a hodně vysoko a protože i hodně trénujeme nejsme bez šancí.

Nakonec výsledky: muži český pohár: VM-Nový Jičín 3:0 (15,18,22), Valašské Meziříčí 3:0 (16,13,11) , OÚ Slavia Ostrava 1:3 (-21,19,-27,-16)
Kadeti extraliga: VM – Sokolov 3:0 (18,13,15), Příbram 3:1 (19,17,-13,17), Kladno 3:1(23,21,-22,15), Zlín 1:3 (19,-19,-20,-25)

Petr Juda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.