Na startovní čáře se letos sešlo 65 borců

DSC 6849Poslední dubnový den byl nejen dnem pálení čarodějnic, ale pro spoustu místních i přespolních sportovců dnem změření sil s ostatními i se svým loňským já na trati NKT MTB race 2022.

První z trojice závodů NKT Trilogie, pořádaných Sportovním centrem Velké Meziříčí, se startoval tradičně na Areálu zdraví, který zrovna prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Dubnové počasí je nevyzpytatelné, ale tentokrát se vydařilo naprosto famózně. Po letech, kdy ve stejný termín jako letos jednou žhlo slunce jak na Sahaře, podruhé sněžilo, jindy zase padaly doslova trakaře vody a obvykle poklidný potůček Balinka strhával závodníky, jak kdyby se brodili přes Zambezi, letos nebylo ani mokro ani sucho, ani teplo ani mráz a brod se přejížděl suchou pneumatikou. Brod v Balinském údolí dává našemu závodu ten správný technický MTB ráz, a proto je až skoro škoda, že přece jen nějaká ta voda nebyla.

Na startovní čáře se letos sešlo 65 borců, z toho 27 profíků na dvoukolovou profi trať a pouze 6 žen.
Po kovidovém období bylo ve hvězdách, kolik závodníků se dostaví, ale tendence je oproti minulým letem vzestupná, takže si budeme držet palce, aby se návštěvnost podobných akcí vyšplhala na úroveň dob před zákazy, a nebo ještě lépe tuto hranici pokořila. Bohužel nám do karet nehráli již zmiňované čarodějnické oslavy, kvůli kterým nedorazili nejen závodníci z řad NKT týmu, ale i jiní. Také se musela mírně odklonit trať, aby se závodníci nestřetávali s plánovaným programem na Fajtově kopci, takže se k rozhledně vyjíždělo po silnici, a ne jako obvykle mezi zahrádkami. Nikdo se nám ani letos neztratil, a to díky sprejům od firmy AUTOCOLOR, které přehledně vyznačí trať a jsou ekologicky odbouratelné dešťovou vodou.

Závodníci byli na trase i po závodech občerstveni díky sponzorům. GOLD NUTRITION, prodejce excelentní sportovní výživy s velkoskladem u nás ve Velkém Meziříčí, dodal iontové nápoje a energy gely pro každého zaregistrovaného sportovce. Tradiční sponzor POEX, taktéž místní firma, dodala jako obvykle dobrůtky do prezenční tašky a něco zbylo i na občerstvovací stanice.

Očekávaný favorit trati Daniel Mayer, reprezentující KC Hlinsko, si i letos dojel pro zasloužené vítězství s časem 1:52:37 na 50ti kilometrové trase. Na kratší trati nejlépe zabojoval Lukáš Zvolánek jedoucí v dresu Endeka Bassta teamu, který dal 25 km za 58:49. Z žen si nejlépe vedla Michaela Matoušová z Brno triatlon teamu, která s časem 1:05:57 skončila 6. v celkovém pořadí mezi muži. Z místních borců se nejlépe předvedl Jan Pruša, který skončil celkově 3., ale ve své kategorii si vybojoval krásné 2. místo hned za již zmiňovaným favoritem Mayerem.
Vyhlášení vítězů ukončilo den plný sportovních výzev a všichni mohli pěkně pokračovat dál na zapalování ohňů a opékání buřtů. Vítězové měli v taškách pro vítěze ceny sponzorované hlavním partnerem závodu firmou NKT a masážní emulze od ALPY, které ocení každý sportovec. Děkujeme i dalšímu důležitému sponzorovi, firmě SP SOFT, bez jejíž pomoci by se nám celou trilogii organizovalo zase o něco hůř.

Závěrem bych chtěla pozvat všechny sportovce i fandy z Velkého Meziříčí, aby přišli ať už závodit nebo podpořit 11.6.2022 v 17:00 na Náměstí, kde se bude konat další dít seriálu NKT Trilogie, a to Půlmaraton a Desítka. Trať desetikilometrového závodu vede pořád po rovině, je tedy vhodná i pro začínající běžce. Nebojte se toho, SPORTU ZDAR!

Michaela Žaba Dvorská, Sportovní centrum Velké Meziříčí

DSC 7192

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.