Dobrovolníci přinášejí do domova život a dobrou náladu

opakni burtu2Stavění tradiční máje, rozkvetlé květiny, ale i Den matek nebo opékání buřtů. S příchodem prvních teplých dnů přišly do velkomeziříčského domova pro seniory nejen intenzivnější sluneční paprsky, ale přišla také spousta dobrovolníků a nových událostí, kterými domov ožil.

Na začátku měsíce obyvatelé domova společně s pracovníky domova postavili májku. Tradiční máj se podařilo uhlídat a první noc přežila bez úhony. Druhou květnovou neděli, na Den matek, přijeli seniorům zpříjemnit náladu žáci ze Školy umění Měřín.

„Jakmile trochu vysvitlo sluníčko, vyrazili jsme s obyvateli z Pomněnky do našeho parku za domovem opékat špekáčky. Trochu jsme si tak posunuli Čarodějnice. V úterý 10. května k nám do domova zavítala také děvčata z Výchovného ústavu Velké Meziříčí, která jsou pro nás vždy nejen příjemnou návštěvou ale i pomocí,“ sdělila sociální pracovnice Eliška Gregorová. Následující den čekal stejný program obyvatele domova pro seniory. Pozvání k ohni přijali také klienti a pracovníci z třebíčského domova pro seniory Koutkova – Kubešova.

Svou besídku plnou básniček, písniček a tanečků přišly do domova předvést také děti z Mateřské školy Oslavická. Besídka nejmenších dobrovolníků zpříjemnila obyvatelům dopoledne v pondělí 23. května.

V tomto týdnu se klienti domova také vypravili za krásami a zajímavostmi Holandska, když si přišli poslechnout přednášku o Holandsku a jeho památkách. Na programu bylo také povídání o nizozemských sociálních službách. Přednášela trojice zaměstnanců, která se vydala počátkem dubna na pracovní cestu do země tulipánů a sýra.

Vedle přednášek, koncertů a baštění buřtů se v květnu v domově hrálo také divadlo. Do domova přijeli klienti z Centra Kociánka, pracoviště Březejc. Divadelní představení s názvem Na samotě u lesa bylo příjemným zpestřením úterního odpoledne v domově a slova díků přišla také od samotných herců. „I my ještě jednou děkujeme za možnost u vás vystoupit a potěšit vás divadelním vystoupením,“ zhodnotil povedené setkání za Kociánku vychovatel Jan Rudolf.

Květen byl tak v domově ve znamení povedených akcí a příjemných setkání, která by se neudála bez pomoci dobrovolníků, kteří do domova často přicházejí a velká většina z nich se do domova i ráda vrací. Dobrovolník je v podstatě každý, kdo přichází za účelem pomoci v domově nebo uspořádat nějakou akci bez nároku na finanční odměnu. „Dobrovolníci z uměleckých škol, z výchovného ústavu, z Kociánky, ze základních i mateřských škol, ale i dobrovolníci jednotlivci, včetně našich obyvatel, ti všichni k nám do domova přinášejí dobrou náladu a svěží život, za což jim patří velký dík. Jsme na ně za to náležitě hrdí,“ oceňuje ředitel domova Vítězslav Schrek.

Michaela Černá

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.