Na ZŠ Školní podporují technické vzdělávání žáků

resampledaimga0099 KopírovatPodpora technického vzdělávání na naší škole probíhá jak na 1., tak na 2. stupni. Žáci prvních ročníků letos poprvé pracovali s technickou stavebnici ROTO z Vysočiny, žáci 4. – 9. ročníku pak se stavebnicí MERKUR

ROTO z Vysočiny

Všichni prvňáčci z kraje Vysočina dostali 1. září 2015 technickou stavebnici ROTO z Vysočiny. Tato stavebnice je doplněná metodikou pro práci v hodinách pracovních činností pro děti 1.–3. ročníku. V dubnu 2016 vyhlásil kraj Vysočina soutěž „Stavíme ze stavebnice ROTO“ pro děti 1. ročníku s úkolem vymyslet a sestavit pomůcky nebo nářadí pro povolání, jež by chtěli děti dělat, až vyrostou. Učitelé pak měli za úkol pět nejlepších výtvorů vyfotit a poslat porotě k posouzení. Soutěže se nakonec zúčastnilo 47 prvních tříd z celého kraje. Následně odborná porota vybrala 3 nejlepší třídy. Mezi nimi byly obě naše první třídy, což je pro školu krásný výsledek. Děti za odměnu dostaly od kraje Vysočina drobné ceny, výlet do Třebíče do technického centra Alternátor, návštěvu zookoutku DDM Třebíč a Teplárny-JIH TTS Třebíč.

MERKUR

V roce 2014 získala naše škola stavebnice MERKUR s metodikou pro práci v hodinách pracovních činností pro žáky 4.–9. ročníků. Část nákladů na jejich pořízení hradila škola, část město Velké Meziříčí a část sponzoři. Kraj Vysočina vyhlašuje již třetím rokem soutěž „Stavíme z Merkuru“. Do krajského finále, které letos proběhlo ve čtvrtek 2. června 2016 v Třešti, se účastnilo 16 nejlepších týmů z celé Vysočiny. Postoupit se podařilo i družstvo z naší školy ve složení: Jiljí Kučera, Nikola Štěpánová, Jakub Benda a Jaroslav Hladík.

Úkolem pro všechna družstva bylo ze stavebnice Merkur 8 sestavit za 4 hodiny pohyblivý dopravník, který podle zadaných parametrů přepraví víčko od PET lahve po dráze dlouhé minimálně 100 cm, do co největší výšky, v co nejkratším čase. Přičemž víčko muselo vyrazit z bodu A a do stejného bodu se také vrátit. 

Vyhlášení výsledků proběhlo v pátek 3. 6. 2016 na zimním stadionu v Jihlavě při akci Den řemesel. Naše družstvo skončilo na perfektním 6. místě.

Dá se říct, že podpora technického vzdělávání je na naší škole nastavena a realizována velmi dobře.

 Mgr. Petr Blažek, ředitel školy

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.