Stará škola v Tasově se promění, nevidomí sochaři představí svá díla veřejnosti

11To bude možné díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 100 000 korun. Symbolický šek předaly ředitelce organizace Aliterra Tereze Axmanové při své návštěvě v Tasově dne 22. července senátorka Hana Žáková, Kristýna Vohlídková z útvaru komunikace Jaderné elektrárny Dukovany a předsedkyně ekologického mikroregionu Horácko Ludmila Jelínková.

Cílem projektu proměny staré školky, kde probíhají speciální sochařské kurzy pro nevidomé, je ve spolupráci s místními spolky a lidmi vybudovat živé muzeum a zpřístupnit celý areál více veřejnosti. Ze školy se tak stane nevšední turistický cíl, kde návštěvníci budou mít možnost poznat originální sochařství nevidomých výtvarníků a také vyzkoušet si v rámci netradiční prohlídky i vlastní sochařské modelování. To by mělo být možné už v roce 2023.

12„Paní ředitelka Tereza Axmanová se svým manželem Štěpánem Axmanem založili v roce 2000 Mezinárodní vzdělávací centrum ATM - Axmanovu techniku modelování v Tasově, kterou začali oficiálně vyučovat. Stala se mezinárodně uznávanou metodou a slouží všem lidem, kteří kvůli zdravotnímu handicapu nemohou absolvovat klasické řemeslné nebo výtvarné vzdělání. Děkuji za milé přijetí, prohlídku dílny, ateliéru a dalších prostor. Přeji vám hodně sil, zdraví a energie," uvedla během návštěvy senátorka za Třebíčsko Hana Žáková.

Díky dlouhodobé spolupráci ekologického mikroregionu Horácko, jehož členem je také obec Tasov, a Jaderné elektrárny Dukovany, byl tento projekt zařazen do aplikace EPP – pomáhej pohybem a lidé na něj tak mohli přispět svou sportovní aktivitou.

Za organizaci Aliterra
Ing. arch. Tereza Axmanová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.