V okolí hasičského hřiště ve Lhotkách dobrovolníci vysadili ovocné stromy a keře

P1050398Předposlední neděli v říjnu se na hasičském hřišti ve Lhotkách sešlo přes čtyřicet místních dobrovolníků, kteří společnými silami vysadili 6 třešní, 11 hrušní a 31 keřů. Kromě známějších a rozšířenějších odrůd byly vysazeny i téměř zapomenuté odrůdy, mezi které patří např. třešeň „Medovka" nebo hrušně „Solanka" a „Špinka". Z dalších odrůd ovocných stromů byly zasazeny zejména tzv. staré odrůdy. To jsou takové odrůdy, které byly vyšlechtěny před 2. světovou válkou. Navracení starých ovocných odrůd do krajiny dává smysl nejen kvůli záchraně tohoto krajinného fenoménu, ale i kvůli zvýšení přírodní rozmanitosti a zatraktivnění krajiny pro veřejnost.

Z keřů byly vysazeny netradiční ovocné druhy, jako jsou rakytníky, muchovníky, arónie, dříny a velkoplodé hlohy. Kromě vytvoření větrné clony tak bude v průběhu roku možné sklízet z keřů jedlé plody.

Celá akce probíhala pod odborným dohledem a za přítomnosti zástupců Nadace Tipsport, která akci finančně podpořila. Současná zeleň v okolí hřiště tvořená tújemi a jehličnatými dřevinami se zde bude redukovat až po dostatečně funkčním zapojení nové zeleně. V budoucnu tak budou ovocné stromy v kombinaci s výsadbou keřů představovat prvek hodný vesnické krajiny.

Veliké díky patří všem, kteří se akce přišli zúčastnit a přiložili ruku k dílu. Pro velký zájem místních občanů a kladné ohlasy možná v budoucnu proběhne více akcí podobného typu.

Jan Oulehla

P1050432 Oulehla

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.