Dar od Nadačního fondu Muži proti rakovině usnadní diagnostiku nádorů varlat a prostaty

analysis-2030261Novoměstská nemocnice dostala od fondu Muži proti rakovině nadační příspěvek ve výši 58 475 korun. Peníze byly použity na nákup imunohistochemické diagnostiky nádorů varlat a prostaty. „Karcinom prostaty je nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů v České republice. Jeho diagnostika se neobejde bez bioptického vyšetření. V případech, které nejsou ze základního barvení v mikroskopických preparátech jednoznačně hodnotitelné, pomáhá imunohistochemické vyšetření. V laboratoři patologicko-anatomického oddělení provádíme u nádorů prostaty imunohistochemii na antigeny CKHMW a AMACR," popisuje primář novoměstského patologického oddělení MUDr. Jan Brázdil.

Ve srovnání s nádory prostaty jsou nádory varlat vzácnější, ale zase mají tendenci postihovat i muže v mladších věkových kategoriích. Ani u nádorů varlat se dnes v histologické diagnostice neobejdeme bez imunohistochemických vyšetření. Jako příklad je možné uvést nejčastější zhoubný nádor varlete – seminom. Z nadačního příspěvku fondu Muži proti rakovině tak byly zakoupeny protilátky pro imunohistochemickou diagnostiku nádorů prostaty a varlat a detekční kit," dodal.

Nadační fond Muži proti rakovině kromě toho, že pomáhá řadě onkourologických pracovišť s přístrojovým vybavením, je také organizátorem každoroční osvětové kampaně Movember. K této aktivitě se Nemocnice Nové Město na Moravě pravidelně připojuje. V měsíci listopadu pořádáme skupinové holení, s nímž nám každoročně pomáhá Střední škola obchodní a služeb ve Žďáře nad Sázavou. Vloni vydělalo charitativní holení bezmála dva a půl tisíce korun.

Helena Zelená Křížová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.