Technické služby čekají na nový vůz

P1680079Tak by se dala shrnout situace v Technických službách Velkého Meziříčí ohledně připravovaného spalování odpadů. Na jaře loňského roku rozhodlo městské zastupitelstvo o zbudování takzvaného nového překladiště. Jak název napovídá, bude sloužit k překládání komunálního směsného odpadu ze svozových kukavozů do speciálního velkokapacitního auta. To bude odpad vozit do brněnského zařízení na využívání energetického odpadu (ZEVO) čili spalovny. Dobrá věc se podařila a nové překladiště čeká na svoje využití. Technické služby si nový vůz již vybraly a všichni se těší na červen, kdy by měl dorazit.

Překladiště je jednoduchá, ale rozlehlá stavba. Tvoří ji hladká betonová plocha o rozměrech 24 x 27 m, ze tří stran ohraničená vysokými stěnami. Ty brání větru rozfoukávat překládaný odpad po okolí. V jednoduchosti je krása a účelnost.

Tímto počinem se Velké Meziříčí přiřadí k městům, která maximální měrou snižují množství odpadu ukládaného do země. Díky promyšlenému odpadovému hospodářství a vstřícnosti obyvatel, chápajících ekologický smysl třídění, se daří městu směsný domovní odpad omezovat. Vybudování nového překladiště a spalování energeticky využitelného odpadu je správný krok k ekologickému hospodaření s odpady.

Město předpokládá, že z 10 000 tun dosud ukládaného směsného odpadu ročně budou 8 000 tun technické služby odvážet do brněnského ZEVO. Tím Velké Meziříčí takříkajíc zabije dvě mouchy jednou ranou. Nejenže si technické služby neuložením spáleného odpadu prodlouží životnost skládky u Vysokého mostu, ale zároveň přispějí k výrobě energie, kterou nebude nutné získávat pálením neobnovitelných surovin. V současné době energetické krize je to velice cenný a prozíravý postup přispívající k jejímu řešení.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.