Vzpomínka na Miloslava Fiedlera, profesora Gymnázia Velké Meziříčí

17Před 100 lety – 24. ledna 1923 – se narodil budoucí vynikající pedagog zdejšího gymnázia, matematik, deskriptivář, výtvarník, fotograf, filmař, železniční a letecký modelář Miloslav Fiedler. Městy jeho dětství a studentského mládí byla Praha, Litomyšl a Brno. Do Velkého Meziříčí přijel poprvé 16. září 1948, aby tu na základě dekretu Zemské školní rady po skončení studií na Přírodovědecké fakultě MU v Brně a Vysoké škole technické Dr. Edvarda Beneše v Brně nastoupil svou pedagogickou dráhu. Městu i zdejšímu kraji a zdejšímu gymnáziu už zůstal věrný až do smrti.

Založil zde rodinu, jeho bývalá studentka se stala jeho manželkou, jeho dcera je absolventkou zdejšího gymnázia. Přes různé politické prověrky na gymnáziu učil nepřetržitě 35 let do roku 1983. Přes svou náročnost a jistou nesmlouvavost byl vždy uznávaným učitelem. Rozhodně především díky svým znalostem, dovednostem a všestrannému rozhledu, ale v nemalé míře i osobitému humoru.

Jako správný kantor se svou činností neomezoval jen na školu. Hrál divadlo, dělal pro divadlo výpravu, včetně návrhu kostýmů, fotografoval pro svou radost, ale zachycoval a archivoval i život gymnázia. Pro vystoupení recitačních souborů gymnázia vytvořil vynikající série diapozitivů. Pracoval obětavě jako člen zdejšího filmového studia. Byl vynikající střihač nejen obrazu, ale i zvuku. Svou zručnost, přesnost a cit pro detail i celek uplatnil při stavbě železničních modelů a letadlových kitů. Obdivuhodný byl i jeho zájem o všechny novinky v technice. Obětavě a rád pracoval i pro zdejší muzeum: jako člen muzejní rady, ale hlavně jako výtvarník a fotograf. Po roce 1989, už jako důchodce, byl jedním z iniciátorů obnovy Sokola. Byl dlouholetým a aktivním členem Jednoty československých matematiků a fyziků.

Byl to ale i velmi obětavý otec a dědeček, pozorný manžel a v neposlední řadě i velmi spolehlivý kolega. Dožil se krásného věku, a ačkoli mu zdraví už zcela nesloužilo, duševně to byl stále on. V březnu 2013, tedy dva měsíce po svých devadesátinách, nás opustil.

Až dva roky po jeho odchodu jsme ho mohli poznat i jako malíře. Od 18. září 2015 do 31. října probíhala ve zdejším muzeu výstava jeho obrazů, kterou společně s rodinou Miloše Fiedlera připravila Eva Kočí Valová. Nejen široká veřejnost, ale i jeho blízcí přátelé a spolupracovníci se s jeho malířskou tvorbou mohli seznámit úplně poprvé.

GVM

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.