Mávnutí motýlích křídel splnilo dětský sen

DSC 0016V úterý 21. března studenti převážně vyšších ročníků gymnázia a další zúčastnění hosté vyslechli v takřka zaplněné aule školy autorské čtení z knihy Stačí mávnout křídly. S devatenáctiletou autorkou Sárou Topinkovou poté besedovali o zrodu knihy a výběru jejího názvu, námětu, postavách, zápletkách, míře fikce, ale i spoustě témat, která kniha nabízí. V závěru besedy došlo i na autogramiádu.

Sára Topinková žije ve Velké Bíteši a momentálně je studentkou maturitního ročníku Gymnázia Velké Meziříčí. O literaturu se zajímá již léta – čte, píše i recenzuje. Od dětství si vymýšlí různé příběhy a jejím snem bylo jednou vydat opravdový román. To se jí splnilo loni před Vánocemi, kdy v nakladatelství YA čtu vydala svoji prvotinu. Kniha i nakladatelství se zaměřují na dospívající čtenáře v rámci žánru tzv. young adult contemporary. Pohled do hodnocení na webových stránkách nakladatelství i na sociálních sítích ukazuje, že 350stránkový, graficky zajímavě upravený román Stačí mávnout křídly o těžkostech a nadějích dospívání si již dokázal získat přízeň čtenářů. Sára s velkou mírou upřímnosti, ochoty, ale i humoru odpovídala na řadu dotazů jak těm, kteří už její knížku přečetli, tak těm, kteří se na ni buď chystají, nebo je prostě zajímal tvůrčí proces a předestřená témata, jež v dnešní společnosti začínají silněji rezonovat. Příjemně naplněné odpoledne rychle uteklo a posluchači odcházeli kromě podepsané knihy i se zajímavou, pozitivně vnímanou zkušeností.

Dagmar Handová

bmid staci-mavnout-kridly-Jws-507498DSC 0011

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.