Děje se v knihovně. Tentokrát na téma bez kontaktu

IMG 2585Doba se mění, a tak i v knihovně si celou řadu věcí dokáže čtenář vyřídit, aniž by s knihovníkem prohodil jediné slůvko. Elektronické služby jsou dokonce už léta pevně zakotveny a podrobně rozepsány ve statistickém výkaznictví. Ale není to jen o nich.

Přesto nejdříve k těm on­‑line službám. Vedle fyzických návštěvníků jsou evidováni i hosté virtuální. Možná vás překvapí, že je to zhruba fifty fifty. Vloni 27 000 ku 25 000, stále ještě ve prospěch těch, kteří se vypraví do knihovny osobně. Když už jsme u čísel roku 2022, tak si řekněme ještě některá. Webové stránky www.knihovnavm.cz zaznamenaly přes 13 000 návštěv, elektronický katalog Tritius z domova 17 000 vstupů a dalších 1 000 v knihovně, elektronický výpůjční protokol na 8 000 samostatně vyřízených požadavků v osobních kontech.

IMG 2515A teď to ostatní. Je to taková směsice drobností a důležitostí. K maličkostem patří zasílání SMS zpráv s upomínkami i přáním k narozeninám. Zvláštně nesystémovou službou střední váhy je provozování hned tří knihobudek, o které se pro vás pravidelně staráme v domě zdraví a na koupališti. Podstatnější je možnost vracet výpůjčky mimo provozní dobu do návratového biblioboxu, který před budovou v ne příliš vzdálené budoucnosti snad doplní výpůjční knihobox. Zrovna jako si brousíme zuby na skvělý katalog NEK profi. Tak vidíte, tyhle služby jsou do jedné bezkontaktní, ale za jejich bezproblémové fungování stejně ručí ti, za nimiž přes veškeré virtuální možnosti rádi přicházíte.

Ivana Vaňková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.