Světlá sklízí úspěchy na všech frontách

Svářeči 01Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí patří mezi školy, které se mají čím pochlubit. Nedávno jsme psali o jejich moderních dílnách a jak se zdá, dobré zázemí a kvalitní mistři odborného výcviku nesou své ovoce.

Minulý týden vyjeli tři hoši z třetího ročníku učebního oboru Opravář zemědělských strojů na 24. ročník mezinárodní soutěže ve sváření do Střední odborné školy, Frýdek Místek. Soutěž se jmenuje Zlatý pohár Linde a soutěží v něm budoucí řemeslníci nejen z celé České republiky.

Letos organizátor zařadil tři kategorie soutěží: Národní svářečskou soutěž, Mezinárodní svářečskou soutěž a Mezinárodní svářečskou soutěž na virtuálním trenažéru.

Velké Meziříčí se vydali reprezentovat Tomáš Stejskal – svařování obalovanou elektrodou, Dominik Krčál – svařování plamenem a Marek Požár – svařování v ochranném směsném plynu. Chlapci se na soutěž pod vedením mistrů odborného výcviku poctivě připravovali a výkony tomu odpovídaly. Všichni dosáhli na přední umístění a Marek Požár ve své kategorii v mezinárodní soutěži dokonce zvítězil a domů si přivezl „Zlatý pohár Linde".

Marek si vyzkoušel i moderní disciplínu Svařování na virtuálním trenažéru, což je zajímavá technika, kdy se pomocí virtuální reality svařuje „jen jako". Takový trenažér sice učiliště ve Světlé nemá, ale i tak skončil Marek na 15. místě z 24. „Za výkon a reprezentaci školy ale právem zasluhují pochvalu všichni tři,“ prohlásil mistr odborného výcviku Jaroslav Mošner.

Za dalším úspěchem se vydali dva žáci učebního oboru kuchař-číšník do nedaleké Třebíče: Michal Krčál z druhého ročníku a Jakub Dostál z ročníku prvního. Tamní Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč pořádá tradičně soutěž v anglickém jazyce, která je určena žákům prvních až třetích ročníků středních škol, kteří končí vzdělání výučním listem. Letošního ročníku se účastnilo 10 škol.

Soutěž probíhá ve čtení a porozumění textu, gramatickém testu, poslechu a ústní komunikaci. Vše v úrovní B2, což znamená vyšší úroveň než při maturitní zkoušce. Stejně jako vloni získal zlatou medaili Michal, Jakub obsadil místo sedmé. Jak nám prozradila učitelka angličtiny Gabriela Kratochvílová, oběma žákům byla za skvělou reprezentaci školy udělena pochvala.
Učební obory tyto mladé muže opravdu baví a takřka všichni plánují pokračovat nástavbovým dvouletým studiem zakončeným maturitní zkouškou.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.