Pálenky mají svého šampióna

kost2023 71_copyTradiční košt pálenek ve Velkém Meziříčí měl letos již 17. ročník. Ve Velkém Meziříčí se sice koná až od roku 2010, ale počítají se i ročníky v nedalekém Kozlově, kde tyto košty pálenek začaly v roce 2005. A pak se do toho ještě vložil covid se svými omezeními. Každopádně se jedná o slušnou tradici, kde už je na co navazovat a s čím srovnávat.

Košt má dvě hlavní části. Ta první je pro odbornou komisi, která anonymní vzorky ochutnává a hodnotí. Letos bylo ve hře celkem 172 vzorků a soutěžilo se v osmi kategoriích: slivovice, jablkovice, hruškovice, meruňkovice, třešňovice/višňovice, rynglovce/mirabelkovice/blumovice, ostatní ovoce a likéry. A každá kategorie získala svého vítěze.

Nyní čekal komisaře úkol nejnáročnější, stanovit absolutního vítěze – šampióna. Po důkladném a svědomitém očichávání a převalování v ústech získaly 18,97 bodů z 20 možných dvě pálenky: hruškovice pana Vladislava Kříže z Řečice a višňovice Jakuba Kuřátka z Měřína. Proto musela nastoupit subkomise, která stanovila definitivního vítěze. Šampionem se o 0,03 bodu stala hruškovice.

Druhá část je již daleko zábavnější a je určena pro nejširší veřejnost. V sobotu 29. dubna od 14:00 hodin v sále hasičské zbojnice (hasičce) ve Velkém Meziříčí se mohli všichni dospělí přesvědčit, jestli komise vybrala dobře. Ke vstupnému, které letos bylo 160 korun, si mohli zakoupit katalog za 20 korun a degustační skleničku tentokrát dostali na stokorunovou zálohu. Během ochutnávání a příjemného povídání o počasí proběhlo několik vstupů s vyhlašováním vítězů jednotlivých kategorií. K příjemné pohodě hrála Rumovanka a ukázky tanců předvedly Kosatky ze střediska volného času Dóza Velké Meziříčí.

Nezbývá, než se těšit na další ročník a případně pilně sbírat sladké plody, ukládat je do bečky a toho 18. ročníku plnoletosti se zúčastnit také.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.