Pomáháme školám k úspěchu: akce Otevřená škola v Borech

20230420 085616Ve čtvrtek 20. 4. přivítala borská škola v rámci projektu „Pomáháme školám k úspěchu" učitele z dalších zapojených škol. Projekt realizuje takzvané Otevřené školy, během kterých zapojení učitelé mohou navštívit ostatní školy, prohlédnout si jejich vybavení, navštívit hodiny, zúčastnit se zajímavých seminářů a načerpat tak spoustu inspirace a nových nápadů. Toto vzájemné sdílení zkušeností má za cíl vést ke zlepšování a zpestření školní výuky, snaží se podporovat u žáků radost z učení. Školy se sdružují převážně v rámci stejných krajů, k nám do Borů zavítali vyučující celkem ze sedmi různých škol – ze Ždírce nad Doubravou, Humpolce, Želivi, Senožat, Dačic, Slatiňan a Dobronína.

Program začal seznámením s prostředím školy, učitelé měli možnost navštívit i nově vybudovanou školní knihovnu, která byla letošní rok zrealizována v rámci rozvoje čtenářství. Následoval blok ukázkových lekcí, kterých proběhlo celkem 6. Z pestré nabídky si mohli zájemci vybrat například z hodin přírodopisu, chemie, angličtiny či českého jazyka. Hodiny byly koncipovány jednak jako klasické 45minutové, jednak jako dvouhodinové lekce. Na výběr byly i ukázky výuky v tandemech, při kterých žáky nevyučuje pouze jeden učitel, ale dva. Tandemová výuka se u nás ve škole již běžně realizuje, její výhodou je především větší individualizace výuky. Všechny hodiny měly za cíl ukázat práci s metodami kritického myšlení, které vedou ke zvyšování čtenářské gramotnosti u žáků. Samozřejmostí bylo i aktivní zapojení asistentů v hodinách. Po skončení výukového bloku vždy následuje závěrečná reflexe, během které vyučující s přihlížejícími učiteli hodnotí uplynulou lekci, sdílí své postřehy a dojmy. Odpolední semináře pro učitele byly zaměřeny na psychohygienu pedagogů, která bývá často opomíjena. Návštěvníci se tak mohli zúčastnit lekce relaxační muzikoterapie pod vedením Martiny Weinhőferové a výtvarně zaměřené lekce s Věrou Musilovou.

Základní škola v Borech je součástí projektu „Pomáháme školám k úspěchu" již téměř 3 roky. Za tu dobu měli zapojení učitelé díky projektu možnost intenzivně pracovat na svém rozvoji, získat velké množství užitečných zkušeností, znalostí, a také praktických materiálů do výuky. Jsme rádi, že jsme nyní díky Otevřené škole mohli být těmi, kteří aktivně předávají své znalosti a dovednosti ostatním. Všem učitelům i žákům, kteří se na přípravě a realizaci Otevřené školy v Borech podíleli, moc děkujeme.

Mgr. Dita Konečná

IMG 20230420 095816IMG 20230420 140707

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.