Část muzejních expozic prošla obměnou

20230424 103158_muzV prostorách muzea byly před začátkem turistické sezony reinstalovány dvě místnosti, ve kterých jsou představeni hned dva významní velkomeziříčští rodáci.

Na prohlídkové trase nově přibyla expozice připomínající velkomeziříčskou rodačku Zdenku Vorlovou Vlčkovou. Návštěvníci mohou pomyslně nahlédnout do malířčina ateliéru, kde nechybí například stojan či štětce pocházející z její pozůstalosti. Stěny pak zdobí zhruba tři desítky obrazů, obsahující jak pohledy na její rodné město, tak náměty ze zahraničních cest či květinová zátiší. Nově je také vystavena část předmětů z její sběratelské činnosti, především se jedná o lidovou keramiku.

Určitou proměnou pak prošla také expozice kubistického nábytku. Ten byl sice vystavován i v minulosti, ale nebyl tolik kladen důraz na osobnost majitele, tedy velkomeziříčského rodáka Františka Závišku, z jehož pozůstalosti unikátní soubor pochází. Nově je tak tento významný fyzik připomenut díky rodinným fotografiím, svatebnímu oznámení, ukázkám z rukopisu „K stoletému jubileu díla Faradayova" či výběru z publikací. Místnost byla také vymalována, nově osvětlena a nábytek byl rozmístěn tak, aby prostor působil více zabydleně.

-muz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.