Veterány zaplnily Náměstí

Auta 01Již druhý rok měli Velkomeziříčští možnost pokochat se na svém Náměstí historickými motorovými vozidly. A to dvoustopými, trojstopými i čtyřstopými. Díky svému spoluobčanu Františku Ripperovi, nadšenému milovníku veteránů, sjelo se v nedělní dopoledne uprostřed Velkého Meziříčí na 80 vozidel a takřka 50 motorek. Ale aby byly zastoupeny všechny kategorie, nechyběly ani proslulé velorexy.

Sraz se konal pod hlavičkou Veteránů Humpolec, ale s organizací letos pomáhali převážně místní. A nutno uznat, že organizace probíhala jasně, vlídně a v pohodě. Nejstarší vůz Tatra 12 přijel až z roku 1930. Překrásný vůz s nablýskanou mosazí, který nešlo přehlédnout. Hned za ním byla Tatra z roku 1933, pak „Áčko" z roku 1937 a tak dál. Tyto nejstarší kousky zaparkovali jejich majitelé na čestném místě před radnicí, aby budily zasloužený respekt. Nejnovější vůz nedělního srazu byl sporťáček, který sestavili učni ze Světlé a mohli ho zde představit jako lákavý poutač umu žáků místní školy řemesel.

Ale ani ostatní vozidla si nemohla stěžovat. Zájem byl nepředstíraný a jen věkem se měnily projevy nadšení. Důrazné, ale milé bylo napomenutí jednoho tatínka své dcery, která se lehounce prstíkem dotkla značky nablýskaného Cadillacu: „Nesahej na to, to je americký!" Převážná část veteránů byla ze Žďáru, Třebíče a Humpolce. Velkou výzvou pro místní je založení místního veterán klubu. Bohatá návštěva obdivovatelů na Náměstí dokazuje, že tento koníček není Medřičákům cizí.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.