Mladí cyklisté poměřili své dovednosti

Cyklisté 16_copy_copyČtvrteční dopoledne se na dětském dopravním hřišti na Oslavické ulici sešlo 52 dětí ze 7 škol, aby v oblastním kole prokázaly svoje schopnosti a dovednosti cyklisty a tím pádem účastníka silničního provozu. Na Bicykly se posadily děti ze ZŠ Oslavická, VM; ZŠ Školní, VM; ZŠ Sokolovská, VM; ZŠ Křižanov; ZŠ a MŠ Osová Bitýška; ZŠ a MŠ Moravec; ZŠ a MŠ Lhotky. Na poslední chvíli musel svoji účast zrušit Tasov. Zkušební komisaři byli vlídní, ale spravedliví.

Soutěže se rovným dílem zúčastnili kluci a holky, protože od úrovně oblastních kol reprezentuje školu vždy smíšené družstvo ve složení 2 chlapci a 2 dívky. Vzorně servisovaná kola dal k dispozici organizátor, helmu musel mít každý vlastní. Soutěž je pro dně kategorie: od 10 do 12 a od 12 do 16 let.
Soutěžní disciplíny prověřily mladé cyklisty skutečně dokonale. Test z pravidel provozu na pozemních komunikacích a první pomoc proběhly v učebně, ale vše ostatní se již odehrávalo pod širým nebem. Na dopravním hřišti musely děti předvést, že znalosti pravidel nezůstaly jen na papíře a zabrat jim dala i jízda zručnosti.

Vše sledovala ostřížím zrakem skupinka komisařů z pahorku nad hřištěm. Další kontroly byly přímo na hřišti, takže žádný prohřešek nezůstal nepovšimnut.
Stejně jako roky minulé i letos se na prvním místě v obou kategoriích umístili žáci z Osové Bitýšky.

V mladší kategorii následovaly: ZŠ a MŠ Lhotky; ZŠ Oslavická, VM; ZŠ Sokolovská, VM; ZŠ a MŠ Moravec; ZŠ Školní, VM; ZŠ Křižanov.
Ve starší kategorii: ZŠ Sokolovská, VM; ZŠ Oslavická, VM; ZŠ Křižanov; ZŠ Školní, VM.
Nejlepší cyklista Hynek Prášek s 10 trestnými body byl pochopitelně rovněž z Osové Bitýšky.

Pro všechny však nakonec od organizátorů zazněla pocvala. Soutěžící prokázali skutečně výbornou úroveň a svým školám i rodičům udělali radost.
Tuto soutěž vyhlašuje Ministerstvo dopravy – BESIP, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Policejní prezidium Policie České republiky, Český červený kříž, Ústřední automotoklub ČR a Autoklub České republiky. Pořadatelem je DÓZA, Město VM, Městská policie a 2. základní škola Velké Meziříčí.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.