Mininěmčina

IMG 20230117_104127_webCo udělat proto, abychom donutili naše odpočívající mozky aspoň trochu se rozhýbat?

Hrajeme dětské hry Jméno, město a Člověče, nezlob se, ale ty jsou pouze mechanickým vyplněním společně stráveného času, stále se opakující jednoduchou činností. Přemýšlíme o tom, jak to zkusit jinak. Nakupujeme v místních obchodních centrech, která mají německé či rakouské majitele, a často se setkáváme se zbožím, na němž jsou německé či anglické nápisy, jimž většina z nás nerozumí. Podobné je to s reklamami v časopisech či v televizi. A tak vznikla myšlenka: což takhle začít se trochu učit cizí jazyk?

Problém je v tom, že případní zájemci o toto učení se liší svými jazykovými zkušenostmi, ale naprostá většina se z cizích jazyků setkala ve škole jen s ruštinou. Dohodli jsme se tedy na dobrovolném kroužku tzv. Mininěmčiny. Máme k dispozici jednoduchou učebnici Němčina – Slovíčka a gramatika pro začátečníky. Napsaly ji v Mnichově tři německé učitelky jazykové školy a má obtížnost A1. Zdá se nám, že je praktičtější než učebnice vydávané českými autory. Jsou v ní uvedeny nejčastěji se vyskytující okruhy konverzace v jednoduchých větách jako např. Rodina, domácnost, nakupování, na poště, u policie, v hotelu. Zajímavé je, že učebnice uvádí např. rozdíly užívaných pozdravů v německy mluvících zemích (Německo, Rakousko, Švýcarsko) aj. Zatím je nás osm odvážných a počítáme i s tím, že někteří odpadnou. Zkusíme to.

Klienti DPS

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.