Dědeček měl smysl pro humor

P1114099Na hraběte Františka Harracha vzpomíná jeho vnuk Jan Podstatzky­‑Lichtenstein. Osobně se s ním nikdy nepotkal, protože se narodil pár měsíců po dědečkově smrti. Zná jej však z vyprávění své maminky Josefy Podstatzké­‑Lichtensteinové, rozené Harrachové, a nejen z něj, také si o něm mnohé nastudoval z knih a historických pramenů.

„Maminka nám vyprávěla, jak velký měl dědeček smysl pro humor. Rád se smál, často míchal slova, tvořil přesmyčky. Dodnes v rodině používáme například jeho slovo echtisch (někdo, kdo chce být hodně echt, ale není), které nás naučila maminka. Když byl někdo divný, řekla, že je echtisch, a my jsme měli jasno," popisuje Jan Podstatzký a přidává ještě jednu její úsměvnou vzpomínku. František Harrach se velmi zajímal o historii a kdekoli po světě cestoval, všude navštěvoval muzea, aby se důkladně seznámil s dějinami toho konkrétního místa. „Prohlížel všechny exponáty, vydržel v každém muzeu opravdu dlouho. Když pak umřel, maminka se zařekla, že už nikdy nechce žádné muzeum vidět," říká s úsměvem Jan Podstatzký.

Svou osobní vzpomínku z dětství si na dědečka uchoval nejstarší ze sourozenců Podstatzkých, František, který ho ještě zažil. „Bratr nám vyprávěl, kterak ho dědeček nechal jezdit po kamenné terase tam a zpět v červeném šlapacím autíčku," přidává dětskou historku Jan.
Milé rodinné vzpomínky poukazují na lidskost Františka Harracha i jeho zájmy. A mezi ně patřila vedle cestování a poznávání světa i politika. „Myslím, že dědeček byl velká osobnost," říká hrabě Jan Podstatzky­‑Lichtenstein a dokládá to na dvou konkrétních případech. „Zaprvé: Franz Josef vyslal prince Alfreda Liechtensteina s hrabětem Františkem Harrachem do Albánie, aby dojednali prorakouského krále, a to se jim podařilo. S tím stejným úkolem měli být vysláni i do Srbska, ale to už nestihli, došlo k atentátu. Tam se to samé vyjednat nepovedlo. Oba dva úkoly byly pro císaře politicky a historicky velmi důležité. Zadruhé: František Harrach zprostředkoval kontakt mezi českou církví a papežem. To jsou pro mě dvě nejzásadnější události, které dokládají význam osobnosti Františka Harracha," uzavírá Jan Podstatzky‑Lichtenstein.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.