Vznešenost zavazuje

F 151.15_2_webAč lidská krev má bez výjimek červenou barvu, jsou tací jedinci, kteří se odlišují svojí ozvláštněností ve vybranosti chování a ušlechtilosti konání – lidští aristokraté. Jejich jedinečnost přinesla onen přídomek v dědičném pokračování aristokratického ducha a srdce a jejich krev byla označena za „modrou". Aristokrat, člověk šlechetný, povahově ušlechtilý, dobrý, čestný, se šlechetnými úmysly, jehož šlechetnost neznala mezí a oplýval šlechetnými skutky. Takový člověk je šlechticem.

I s naším městem po staletí byly spojeny aristokratické rody s dědičným majetkem a titulem. František Maria Alfréd (hrabě) Harrach patřil mezi ty, kteří svojí šlechetností dávali punc ryzosti lidské aristokracii. Málo víme o jeho zásluhách v rozkvětu lesnickém a rybničním hospodářství, o jeho politických snahách evropského významu, o jeho objevných cestách, o ryzím srdci lidské pomoci, kdy, mimo jiné, podporoval nadané studenty ze sociálně slabých vrstev, o jeho touze zachovat krásu a posilovat lidskou vzájemnost a pomoc.

Zapomínáme na výjimečnost osobností zašlých časů, zapomínáme na nevšednost, velkorysost a soucítění lidí – souputníků v čase našeho žití. Zapomínáme na možnost laskavosti a vzájemnosti. A přesto je mezi námi patrná, byť přehlížená. Zapomínáme...

Zastavme se chvíli v čase minulém a přenesme to dobré do dnešních dnů. Být vznešený není jen společensky vysoce postavený. Vznešený je i přinášející důstojnost a velebnost. Tedy rozvážný klid a moudrou vážnost. A toto je zavazující.

Eva Kočí Valová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.